Brussel investeert in nieuwe seizoen "Kijk Uit"

 Brussel investeert in nieuwe seizoen "Kijk Uit"

Het Brussels Gewest legt 95.000 euro op tafel van de totale kostprijs van 200.000 euro voor het 38ste seizoen van verkeersveiligheidsprogramma "Kijk Uit" op Eén. In ruil komt er meer aandacht voor de hoofdstad en de grootstedelijke context voor verkeersveiligheid. Dat zegt Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

Het zaterdagprogramma Kijk Uit, dat jarenlang werd gepresenteerd door rijkswachtcommandant Flor Koninckx, haalde vorig jaar met commissaris Werner Van Cant gemiddeld 300.000 kijkers. Kijk Uit is een coproductie van de VRT, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de federale politie. Sinds de zesde staatshervorming komt de financiering voor Kijk Uit en zijn Franstalige tegenhanger "Contacts" dit jaar voor het eerst van de Gewesten.

Voor het 38ste seizoen van Kijk Uit betaalt het Brussels Verkeersveiligheidsfonds 95.000 euro. De resterende 105.000 euro komt van haar Vlaamse tegenhanger die valt onder de bevoegdheid van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

In ruil voor deze in verhouding aanzienlijke bijdrage zal Brussel ook meer aandacht krijgen in het programma. "Brussel ontvangt dagelijks veel pendelaars die we willen sensibiliseren over verkeersveiligheid in een grootstedelijke context. Naast de verkeerspieken tijdens de spits wordt Brussel gekenmerkt door een erg diverse weginfrastructuur, van zone 30 tot autosnelwegen," aldus Bianca Debaets. "Niet alleen algemene thema's als voorrang van rechts zullen meer in een Brusselse context worden opgenomen. Ook specifieke grootstedelijke thema's als het naleven van de zone 30, overstekende voetgangers of fietsen in druk verkeer komen meer aan bod."

BRUSSEL 28/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu