Brugge zet stap naar verkeersvrije binnenstad

 Brugge zet stap naar verkeersvrije binnenstad

Brugge neemt een belangrijke stap naar een verkeersluwe, en mogelijk zelfs een verkeersvrije, binnenstad. Dat maakt deel uit van het nieuwe mobiliteitsplan dat dinsdag voorgesteld werd op de Brugse gemeenteraad. De coalitie kreeg zelfs steun van de oppositie, al bleken N-VA en Vlaams Belang koele minnaars.

Brugge presenteerde enkele weken geleden een gloednieuw mobiliteitsplan van 268 pagina's. Dat voorziet onder meer in een nieuw parkeerbeleid in het centrum en in de randgemeenten en meer kleine bussen, maar vooral de plannen voor een verkeersluwe binnenstad vallen op.

In een eerste fase zouden de winkelstraten op zaterdag, en op de koopzondagen, verkeersvrij worden gemaakt. In een tweede fase zou de Katelijnestraat worden meegenomen in het project en in derde fase zou de mogelijkheid ook bekeken worden om het systeem uit te breiden naar weekdagen en naar andere straten.

Ook zwaar verkeer zou gebannen worden. Vrachtwagens van meer dan 7,5 ton zouden compleet geweerd worden, de rest krijgt enkel toegang tussen 6 uur en 10 uur, zowel 's morgens als 's avonds.

N-VA haalde zwaar uit en vreesde dat de middenstand zal geraakt worden door de maatregelen. "Op die manier gaan we een nieuw Bokrijk maken", aldus fractieleidster Ann Soete. Open VLD, bij monde van Mercedes Van Volcem, poneerde ruim een half uur lang bezorgdheden, maar toonde zich wel een voorstander van verkeersluwe straten, net zoals meerderheidspartij CD&V die echter niet wil weten van een volledig verkeersvrije binnenstad. Dat ontging Groen niet. "Dit is een wankele oefening tussen de twee coalitiepartners", aldus Sammy Roelant die algemeen genomen positief was. Vlaams Belang onthield zich van deze eerste kennisname.

Bevoegd schepen Annick Lambrecht (sp.a) was tevreden met de steun die ze uit verschillende hoeken kreeg. "We gaan hiermee naar de burger en naar verschillende adviesraden, ook naar de milieuraad", gaf ze achteraf mee. "We geloven rotsvast dat het beter kan in Brugge."

BRUGGE 15/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u