Brugge zet stap naar verkeersvrije binnenstad

 Brugge zet stap naar verkeersvrije binnenstad

Brugge neemt een belangrijke stap naar een verkeersluwe, en mogelijk zelfs een verkeersvrije, binnenstad. Dat maakt deel uit van het nieuwe mobiliteitsplan dat dinsdag voorgesteld werd op de Brugse gemeenteraad. De coalitie kreeg zelfs steun van de oppositie, al bleken N-VA en Vlaams Belang koele minnaars.

Brugge presenteerde enkele weken geleden een gloednieuw mobiliteitsplan van 268 pagina's. Dat voorziet onder meer in een nieuw parkeerbeleid in het centrum en in de randgemeenten en meer kleine bussen, maar vooral de plannen voor een verkeersluwe binnenstad vallen op.

In een eerste fase zouden de winkelstraten op zaterdag, en op de koopzondagen, verkeersvrij worden gemaakt. In een tweede fase zou de Katelijnestraat worden meegenomen in het project en in derde fase zou de mogelijkheid ook bekeken worden om het systeem uit te breiden naar weekdagen en naar andere straten.

Ook zwaar verkeer zou gebannen worden. Vrachtwagens van meer dan 7,5 ton zouden compleet geweerd worden, de rest krijgt enkel toegang tussen 6 uur en 10 uur, zowel 's morgens als 's avonds.

N-VA haalde zwaar uit en vreesde dat de middenstand zal geraakt worden door de maatregelen. "Op die manier gaan we een nieuw Bokrijk maken", aldus fractieleidster Ann Soete. Open VLD, bij monde van Mercedes Van Volcem, poneerde ruim een half uur lang bezorgdheden, maar toonde zich wel een voorstander van verkeersluwe straten, net zoals meerderheidspartij CD&V die echter niet wil weten van een volledig verkeersvrije binnenstad. Dat ontging Groen niet. "Dit is een wankele oefening tussen de twee coalitiepartners", aldus Sammy Roelant die algemeen genomen positief was. Vlaams Belang onthield zich van deze eerste kennisname.

Bevoegd schepen Annick Lambrecht (sp.a) was tevreden met de steun die ze uit verschillende hoeken kreeg. "We gaan hiermee naar de burger en naar verschillende adviesraden, ook naar de milieuraad", gaf ze achteraf mee. "We geloven rotsvast dat het beter kan in Brugge."

BRUGGE 15/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u