Brugge weert 's weekends auto's uit binnenstad

  Brugge weert 's weekends auto's uit binnenstad

De stad Brugge zet vanaf februari een nieuwe stap in het autoluw maken van de binnenstad. Op zaterdagen, en elke eerste zondag van de maand, zullen wagens overdag geweerd worden uit de winkelstraten. Dat meldt het stadsbestuur van de West-Vlaamse provinciehoofdstad maandag.

De voorbije weken - niet toevallig tijdens de winterkoopjes - had Brugge reeds aandacht voor de veiligheid van de voetgangers door het invoeren van een autoluwe zone. Sinds 1 januari zijn de belangrijkste winkelassen ook reeds busluw gemaakt, door een aanpassing van het traject van vervoersmaatschappij De Lijn in samenspraak met de stad.

Brugge wil nu een stap verder gaan. "We zullen vanaf februari alle zaterdagen en elke eerste zondag van de maand een gedeelte van de binnenstad autoluw maken in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan. Concreet start dit dus op zaterdag 6 en zondag 7 februari 2016", aldus schepen voor Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a). De Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat en Zuidzandstraat worden van 10 uur tot 18 uur verkeersluw gemaakt. Het verbod geldt voor voertuigen, andere gemotoriseerde voertuigen en zelfs voor rijdieren.

Brugge ontwierp vier nieuwe borden met de regeling op. Die zullen op de belangrijkste invalswegen staan. Bewoners kunnen een doorlaatbewijs aanvragen, en ook mensen met een beperking worden toegelaten net zoals verblijfstoeristen met een logiesvoucher waarvan vertrek- of aankomstdatum op een autoluwe zaterdag of zondag valt.

"Met deze inspanningen willen wij dat de eerste nieuwe voetgangerszone voor iedereen een veilige rustige zone in de binnenstad wordt. Zo waakt het bestuur erover dat Brugge een leefbare stad is en blijft", aldus schepen Lambrecht.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u