Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

 Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits laat de basisschool Sint-Gorik in Haaltert weten dat de borden aan de schoolpoort waarmee de directie bestuurders aanmaant 'slow' te rijden omwille van de taalwetgeving niet kan. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang).

Crevits verwijst in haar antwoord naar adviezen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht waaruit blijkt dat berichten en mededelingen uitgaande van schooloverheden administratieve handelingen zijn in de zin van de bestuurstaalwet. "Als mededeling aan het publiek moeten borden die scholen bij hun ingang plaatsen in het Nederlands zijn", aldus de minister.

"Het is uiteraard positief dat de school in het kader van verkeersveiligheid in de schoolomgeving het initiatief neemt om de weggebruikers aan te zetten tot het matigen van de snelheid. Ik ga ervan uit dat men dit bord met de beste bedoelingen heeft gezet en dat men zich niet bewust was van de bestuurstaalregeling", aldus de minister.

In een reactie stelt directeur Piet Vanderoost van Sint-Gorik dat de directie bij de bestelling van de borden bij een Nederlandse firma niet op voorhand wist dat er 'slow' op stond. "Ons interesseerde vooral dat die borden de vorm hadden van kleine kindjes, omdat we dachten dat autobestuurders hierdoor voorzichtiger zouden gaan rijden." De borden zijn inmiddels echter gestolen en er is zeker dit schooljaar geen budget meer om er nieuwe aan te kopen.

Vanderoost is blij met het feit dat de borden commotie veroorzaken in het Vlaamse parlement. "Hierdoor hebben we ons doel bereikt, met name aandacht vragen voor de veiligheid van kinderen in schoolomgevingen. We zullen ons gaan bevragen of dergelijke borden van levensgrote kinderen ook bestaan met Nederlandstalige bewoording."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u