Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

 Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits laat de basisschool Sint-Gorik in Haaltert weten dat de borden aan de schoolpoort waarmee de directie bestuurders aanmaant 'slow' te rijden omwille van de taalwetgeving niet kan. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang).

Crevits verwijst in haar antwoord naar adviezen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht waaruit blijkt dat berichten en mededelingen uitgaande van schooloverheden administratieve handelingen zijn in de zin van de bestuurstaalwet. "Als mededeling aan het publiek moeten borden die scholen bij hun ingang plaatsen in het Nederlands zijn", aldus de minister.

"Het is uiteraard positief dat de school in het kader van verkeersveiligheid in de schoolomgeving het initiatief neemt om de weggebruikers aan te zetten tot het matigen van de snelheid. Ik ga ervan uit dat men dit bord met de beste bedoelingen heeft gezet en dat men zich niet bewust was van de bestuurstaalregeling", aldus de minister.

In een reactie stelt directeur Piet Vanderoost van Sint-Gorik dat de directie bij de bestelling van de borden bij een Nederlandse firma niet op voorhand wist dat er 'slow' op stond. "Ons interesseerde vooral dat die borden de vorm hadden van kleine kindjes, omdat we dachten dat autobestuurders hierdoor voorzichtiger zouden gaan rijden." De borden zijn inmiddels echter gestolen en er is zeker dit schooljaar geen budget meer om er nieuwe aan te kopen.

Vanderoost is blij met het feit dat de borden commotie veroorzaken in het Vlaamse parlement. "Hierdoor hebben we ons doel bereikt, met name aandacht vragen voor de veiligheid van kinderen in schoolomgevingen. We zullen ons gaan bevragen of dergelijke borden van levensgrote kinderen ook bestaan met Nederlandstalige bewoording."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u