Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

 Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits laat de basisschool Sint-Gorik in Haaltert weten dat de borden aan de schoolpoort waarmee de directie bestuurders aanmaant 'slow' te rijden omwille van de taalwetgeving niet kan. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang).

Crevits verwijst in haar antwoord naar adviezen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht waaruit blijkt dat berichten en mededelingen uitgaande van schooloverheden administratieve handelingen zijn in de zin van de bestuurstaalwet. "Als mededeling aan het publiek moeten borden die scholen bij hun ingang plaatsen in het Nederlands zijn", aldus de minister.

"Het is uiteraard positief dat de school in het kader van verkeersveiligheid in de schoolomgeving het initiatief neemt om de weggebruikers aan te zetten tot het matigen van de snelheid. Ik ga ervan uit dat men dit bord met de beste bedoelingen heeft gezet en dat men zich niet bewust was van de bestuurstaalregeling", aldus de minister.

In een reactie stelt directeur Piet Vanderoost van Sint-Gorik dat de directie bij de bestelling van de borden bij een Nederlandse firma niet op voorhand wist dat er 'slow' op stond. "Ons interesseerde vooral dat die borden de vorm hadden van kleine kindjes, omdat we dachten dat autobestuurders hierdoor voorzichtiger zouden gaan rijden." De borden zijn inmiddels echter gestolen en er is zeker dit schooljaar geen budget meer om er nieuwe aan te kopen.

Vanderoost is blij met het feit dat de borden commotie veroorzaken in het Vlaamse parlement. "Hierdoor hebben we ons doel bereikt, met name aandacht vragen voor de veiligheid van kinderen in schoolomgevingen. We zullen ons gaan bevragen of dergelijke borden van levensgrote kinderen ook bestaan met Nederlandstalige bewoording."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu