Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

 Bord waarmee school in Haaltert bestuurders aanmaant 'slow' te rijden kan niet

Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits laat de basisschool Sint-Gorik in Haaltert weten dat de borden aan de schoolpoort waarmee de directie bestuurders aanmaant 'slow' te rijden omwille van de taalwetgeving niet kan. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang).

Crevits verwijst in haar antwoord naar adviezen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht waaruit blijkt dat berichten en mededelingen uitgaande van schooloverheden administratieve handelingen zijn in de zin van de bestuurstaalwet. "Als mededeling aan het publiek moeten borden die scholen bij hun ingang plaatsen in het Nederlands zijn", aldus de minister.

"Het is uiteraard positief dat de school in het kader van verkeersveiligheid in de schoolomgeving het initiatief neemt om de weggebruikers aan te zetten tot het matigen van de snelheid. Ik ga ervan uit dat men dit bord met de beste bedoelingen heeft gezet en dat men zich niet bewust was van de bestuurstaalregeling", aldus de minister.

In een reactie stelt directeur Piet Vanderoost van Sint-Gorik dat de directie bij de bestelling van de borden bij een Nederlandse firma niet op voorhand wist dat er 'slow' op stond. "Ons interesseerde vooral dat die borden de vorm hadden van kleine kindjes, omdat we dachten dat autobestuurders hierdoor voorzichtiger zouden gaan rijden." De borden zijn inmiddels echter gestolen en er is zeker dit schooljaar geen budget meer om er nieuwe aan te kopen.

Vanderoost is blij met het feit dat de borden commotie veroorzaken in het Vlaamse parlement. "Hierdoor hebben we ons doel bereikt, met name aandacht vragen voor de veiligheid van kinderen in schoolomgevingen. We zullen ons gaan bevragen of dergelijke borden van levensgrote kinderen ook bestaan met Nederlandstalige bewoording."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u