BOB-campagnes komen eraan! Maar wist je dat…
Woensdag 21 December 2016
De kerst- en eindejaarsfeesten en nieuwjaarsrecepties staan voor de deur en daarmee ook de BOB-campagnes. Wij sommen voor jou nog eens de belangrijkste aandachtspunten bij alcoholcontroles op.
Wist je dat het je plicht is mee te werken aan een alcoholcontrole?
Ja, eigenlijk wel.
De weigering van een ademtest of ademanalyse is namelijk strafbaar met een geldboete vanaf € 1.200(*). Het parket zal niet snel geneigd zijn om je nog een minnelijke schikking voor te stellen. Wanneer je achteraf wordt veroordeeld door de politierechter riskeer je naast de hoge geldboete ook een rijverbod van minstens 8 dagen en zal je opdraaien voor de gerechtskosten.
De weigering van een bloedproef is enkel strafbaar wanneer er geen wettige reden kunnen worden aangetoond.
(* of 200 euro vermenigvuldigd met de opdeciemen = x6, de opdeciemen worden op 01.01.2017 waarschijnlijk verhoogd naar x8)
Wist je dat de politie niet elke bestuurder moet controleren ?
Neen, het is mogelijk dat de politie eerst met een alcoholsensor nagaat of je gedronken hebt. In dit toestel moet je niet eens blazen.
Als deze sensor geen alcohol aangeeft mag je in de meeste gevallen meteen doorrijden. Deze test is niet verplicht, de politie kan je ook meteen doen blazen.
Wist je dat je recht hebt op een wachttijd van 15 minuten ?
Je hebt steeds het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademtest aflegt. Dit kan de politie je niet weigeren.
Er zijn vervolgens drie mogelijke uitkomsten bij deze test:
· S (safe) à je mag doorrijden
· P (positive) à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren
· A (alarm) à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren
Je hebt het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademanalyse ondergaat. Dit kan de politie je niet weigeren, tenzij je reeds 15 minuten wachttijd hebt gevraagd voor de ademtest.
Je kan dus maar 1x uitstel vragen.
Wist je dat je om een tweede (adem)analyse mag vragen ?
Je hebt altijd recht op een tweede ademanalyse. De agenten moeten je dan ook vragen of je zo een tweede analyse wil. Bij deze analyse wordt vastgesteld hoeveel mg alcohol per liter alveolaire lucht er aanwezig is.
Is de uitkomst tot tweemaal (of 1x indien je geen gebruik maakt van je recht op een tweede analyse) toe meer dan 0,35 mg/l, dan heb je recht op een tegenexpertise. De politie moet je dit ook meedelen.
Wist je dat je strafbaar bent vanaf …
0,5 promille (of 0,22 mg/l UAL)
Je mag niet autorijden van zodra de ademanalyse 0,22 mg/l UAL of 0,5 promille aangeeft.
Wist je dat je je alcoholgehalte zelf kan inschatten ?
1 pint = 0,2 promille = safe
Een standaard alcoholisch drankje, zoals een pintje, een glas wijn of 1 jenever, zorgt voor de gemiddelde man voor 0,2 promille in het bloed en 0,3 voor de gemiddelde vrouw.
1 pint na anderhalf uur = 0,0 promille = safe (*)
Onthoud steeds dat het ongeveer een uur en een half duurt vooraleer je lichaam een alcoholisch drankje heeft afgebroken.
Meer info over het berekenen van je alcoholgehalte vind je op www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator
(* voor zover geen andere alcoholische dranken worden genuttigd)
***
Voor de verschillende straffen voor de verschillende gehaltes alcohol in je bloed kan terecht op onze website: https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/alcohol-intoxicatie#.WFQPm1XhBhE.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer