BOB-campagnes komen eraan! Maar wist je dat…

 BOB-campagnes komen eraan! Maar wist je dat…

De kerst- en eindejaarsfeesten en nieuwjaarsrecepties staan voor de deur en daarmee ook de BOB-campagnes. Wij sommen voor jou nog eens de belangrijkste aandachtspunten bij alcoholcontroles op.

Wist je dat het je plicht is mee te werken aan een alcoholcontrole?

      Ja, eigenlijk wel.

De weigering van een ademtest of ademanalyse is namelijk strafbaar met een geldboete vanaf € 1.200(*). Het parket zal niet snel geneigd zijn om je nog een minnelijke schikking voor te stellen. Wanneer je achteraf wordt veroordeeld door de politierechter riskeer je naast de hoge geldboete ook een rijverbod van minstens 8 dagen en zal je opdraaien voor de gerechtskosten.

De weigering van een bloedproef is enkel strafbaar wanneer er geen wettige reden kunnen worden aangetoond.

          (* of 200 euro vermenigvuldigd met de opdeciemen = x6, de opdeciemen worden op 01.01.2017 waarschijnlijk verhoogd naar x8)

Wist je dat de politie niet elke bestuurder moet controleren ?

Neen, het is mogelijk dat de politie eerst met een alcoholsensor nagaat of je gedronken hebt. In dit toestel moet je niet eens blazen.

Als deze sensor geen alcohol aangeeft mag je in de meeste gevallen meteen doorrijden. Deze test is niet verplicht, de politie kan je ook meteen doen blazen.

Wist je dat je recht hebt op een wachttijd van 15 minuten ?

Je hebt steeds het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademtest aflegt. Dit kan de politie je niet weigeren.

Er zijn vervolgens drie mogelijke uitkomsten bij deze test:

·         S (safe)          à je mag doorrijden

·         P (positive) à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren

·         A (alarm)      à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren

Je hebt het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademanalyse ondergaat. Dit kan de politie je niet weigeren, tenzij je reeds 15 minuten wachttijd hebt gevraagd voor de ademtest.

Je kan dus maar 1x uitstel vragen.

Wist je dat je om een tweede (adem)analyse mag vragen ?

Je hebt altijd recht op een tweede ademanalyse. De agenten moeten je dan ook vragen of je zo een tweede analyse wil. Bij deze analyse wordt vastgesteld hoeveel mg alcohol per liter alveolaire lucht er aanwezig is.

Is de uitkomst tot tweemaal (of 1x indien je geen gebruik maakt van je recht op een tweede analyse) toe meer dan 0,35 mg/l, dan heb je recht op een tegenexpertise. De politie moet je dit ook meedelen.

Wist je dat je strafbaar bent vanaf …

      0,5 promille (of 0,22 mg/l UAL)

Je mag niet autorijden van zodra de ademanalyse 0,22 mg/l UAL of 0,5 promille aangeeft.

Wist je dat je je alcoholgehalte zelf kan inschatten ?

      1 pint = 0,2 promille = safe

Een standaard alcoholisch drankje, zoals een pintje, een glas wijn of 1 jenever, zorgt voor de gemiddelde man voor 0,2 promille in het bloed en 0,3 voor de gemiddelde vrouw.

1 pint na anderhalf uur = 0,0 promille = safe (*)

Onthoud steeds dat het ongeveer een uur en een half duurt vooraleer je lichaam een alcoholisch drankje heeft afgebroken.

Meer info over het berekenen van je alcoholgehalte vind je op www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator

(* voor zover geen andere alcoholische dranken worden genuttigd)

***

Voor de verschillende straffen voor de verschillende gehaltes alcohol in je bloed kan terecht op onze website: https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/alcohol-intoxicatie#.WFQPm1XhBhE.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u