BOB-campagnes komen eraan! Maar wist je dat…

 BOB-campagnes komen eraan! Maar wist je dat…

De kerst- en eindejaarsfeesten en nieuwjaarsrecepties staan voor de deur en daarmee ook de BOB-campagnes. Wij sommen voor jou nog eens de belangrijkste aandachtspunten bij alcoholcontroles op.

Wist je dat het je plicht is mee te werken aan een alcoholcontrole?

      Ja, eigenlijk wel.

De weigering van een ademtest of ademanalyse is namelijk strafbaar met een geldboete vanaf € 1.200(*). Het parket zal niet snel geneigd zijn om je nog een minnelijke schikking voor te stellen. Wanneer je achteraf wordt veroordeeld door de politierechter riskeer je naast de hoge geldboete ook een rijverbod van minstens 8 dagen en zal je opdraaien voor de gerechtskosten.

De weigering van een bloedproef is enkel strafbaar wanneer er geen wettige reden kunnen worden aangetoond.

          (* of 200 euro vermenigvuldigd met de opdeciemen = x6, de opdeciemen worden op 01.01.2017 waarschijnlijk verhoogd naar x8)

Wist je dat de politie niet elke bestuurder moet controleren ?

Neen, het is mogelijk dat de politie eerst met een alcoholsensor nagaat of je gedronken hebt. In dit toestel moet je niet eens blazen.

Als deze sensor geen alcohol aangeeft mag je in de meeste gevallen meteen doorrijden. Deze test is niet verplicht, de politie kan je ook meteen doen blazen.

Wist je dat je recht hebt op een wachttijd van 15 minuten ?

Je hebt steeds het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademtest aflegt. Dit kan de politie je niet weigeren.

Er zijn vervolgens drie mogelijke uitkomsten bij deze test:

·         S (safe)          à je mag doorrijden

·         P (positive) à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren

·         A (alarm)      à de politie zal altijd een ademanalyse doorvoeren

Je hebt het recht om 15 minuten wachttijd te vragen voordat je de ademanalyse ondergaat. Dit kan de politie je niet weigeren, tenzij je reeds 15 minuten wachttijd hebt gevraagd voor de ademtest.

Je kan dus maar 1x uitstel vragen.

Wist je dat je om een tweede (adem)analyse mag vragen ?

Je hebt altijd recht op een tweede ademanalyse. De agenten moeten je dan ook vragen of je zo een tweede analyse wil. Bij deze analyse wordt vastgesteld hoeveel mg alcohol per liter alveolaire lucht er aanwezig is.

Is de uitkomst tot tweemaal (of 1x indien je geen gebruik maakt van je recht op een tweede analyse) toe meer dan 0,35 mg/l, dan heb je recht op een tegenexpertise. De politie moet je dit ook meedelen.

Wist je dat je strafbaar bent vanaf …

      0,5 promille (of 0,22 mg/l UAL)

Je mag niet autorijden van zodra de ademanalyse 0,22 mg/l UAL of 0,5 promille aangeeft.

Wist je dat je je alcoholgehalte zelf kan inschatten ?

      1 pint = 0,2 promille = safe

Een standaard alcoholisch drankje, zoals een pintje, een glas wijn of 1 jenever, zorgt voor de gemiddelde man voor 0,2 promille in het bloed en 0,3 voor de gemiddelde vrouw.

1 pint na anderhalf uur = 0,0 promille = safe (*)

Onthoud steeds dat het ongeveer een uur en een half duurt vooraleer je lichaam een alcoholisch drankje heeft afgebroken.

Meer info over het berekenen van je alcoholgehalte vind je op www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator

(* voor zover geen andere alcoholische dranken worden genuttigd)

***

Voor de verschillende straffen voor de verschillende gehaltes alcohol in je bloed kan terecht op onze website: https://www.intolaw.be/verkeersrecht/verkeersinbreuk/alcohol-intoxicatie#.WFQPm1XhBhE.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u