BMS : Resultaten van de inspectie van garagisten en bandencentrales: nood aan communicatie over het Europees bandenlabel

 BMS : Resultaten van de inspectie van garagisten en bandencentrales: nood aan communicatie over het Europees bandenlabel

De inspectiedienst van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid heeft dit jaar voor de tweede keer de bandenverdelers geïnspecteerd. Enerzijds wordt gekeken of het Europees bandenlabel op de banden aanwezig is, en anderzijds of de verkoper de klanten hierover informeert vóór de aankoop van de banden.

Dit jaar zijn er 40 verkooppunten gecontroleerd. In alle verkooppunten is het Europees label op de banden aanwezig. Er wordt echter in bijna 25 % van de verkooppunten onvoldoende gecommuniceerd over het bandenlabel: in 9 verkooppunten ontbrak deze informatie op de factuur. Daarbij werd in 3 van deze verkooppunten de informatie niet meegedeeld aan de klant vóór de aankoop.

Langs de andere kant blijkt dat slechts weinig consumenten van het bandenlabel op de hoogte zijn. Nochtans is het een ideaal hulpmiddel om de consument te helpen om nieuwe banden te kiezen. Het combineert immers drie prestatiecriteria die een impact hebben op het milieu, de veiligheid op de weg, maar ook op de portemonnee.

Daarom lanceert de FOD Volksgezondheid dit jaar een campagne om de consument te informeren, en hem of haar ertoe aan te zetten om de bandenverdeler te vragen naar het bandenlabel en de 3 prestatiecriteria: rolweerstand, remafstand op een nat wegdek, en rolgeluid. De rolweerstand van een band heeft een invloed op het brandstofverbruik, de remafstand op een nat wegdek is een belangrijk veiligheidscriterium, en door te kiezen voor een stillere band draagt u uw steentje bij tot het verminderen van het verkeerslawaai.

"Het Europees bandenlabel helpt de consument om zowel een zuinige als duurzame keuze te maken, wat ik alleen maar kan toejuichen", zegt Marie-Christine Marghem, Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling.

Deze campagne wordt gesteund door het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid), dat het veiligheidsaspect onderlijnt:

"Het contactoppervlak tussen een wagen en de grond is vier keer dat van een briefkaart. Deze kleine oppervlakte moet zorgen voor een ideale wegligging en de perfecte grip in alle weersomstandigheden. Het gaat om een essentiële veiligheidsgarantie. Het Europese label wil de eindgebruikers aanzetten tot het kopen van de meest "doeltreffende" banden en de fabrikanten aansporen om het geheel aan parameters, naast de normen die reeds behaald werden, te optimaliseren. Dit kan de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komen".

De FOD Mobiliteit en Transport neemt eveneens deel aan deze campagne. Hij werkt samen met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu aan de ontwikkeling van een reeks Europese regels waaraan een band moet voldoen wanneer hij op de markt te koop wordt aangeboden. Deze regels noemt men de productnormen, die de minimale vereisten vormen waaraan een band moet voldoen. Deze normen omvatten specificaties zoals de eigenschappen van de band, de testmethodes, de markering of de etikettering.

"Deze noodzakelijke normen voor de verkeersveiligheid die er bovendien voor zorgen dat de impact op het milieu verminderd wordt, zijn een garantie om goed op weg te gaan met de juiste banden", voegt Jacqueline Galant, Minister van Mobiliteit, Belgocontrol, NMBS en Infrabel eraan toe. "Daarom verleent de FOD Mobiliteit en Transport zijn medewerking aan deze campagne. Hij doet dit onder meer via de website. Als het over zuinig en veilig vervoer gaat, zijn banden zeer essentieel."

Meer weten? www.bandentips.be / www.pneusconseils.be. U vindt er niet alleen meer uitleg over het bandenlabel, maar ook tips voor uw banden, en een rekenmodule die u toelaat om uw voordeel te berekenen van een nieuwe set banden.

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u