BIVV voorstander van dynamische BOB-controles

 BIVV voorstander van dynamische BOB-controles

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) maalt er niet om dat de politie afstapt van de statische alcoholcontroles door de verhoogde terreurdreiging. "Met dynamische controles kan de politie trouwens beter inspelen op het delen van controlelocaties via sociale media", klinkt het bij BIVV dinsdag.

Nu voert de politie meestal alcoholcontroles uit op een vaste plaats en dit voor meerdere uren. Door de recente gebeurtenissen in Verviers, waarbij aanslagen tegen politiemensen werden verijdeld, vreest de politietop dat agenten bij zo'n statische controle-actie een te gemakkelijk doelwit vormen. Bovendien zorgt de verhoogde terreurdreiging ervoor dat er minder agenten kunnen worden ingezet. Dynamische acties, waarbij de politie op meerdere plaatsen controles uitvoert, lijkt voor de politietop meer aangewezen.

Het BIVV vreest niet dat de politie hierdoor minder controles zal uitvoeren. "De politie heeft ons verzekerd dat de controles blijven bestaan en maar goed ook, want de Belg is nog steeds tolerant voor rijden onder invloed", klinkt het bij het BIVV.

Bovendien hekelt het BIVV zich aan de manier waarop dergelijke statische controles vlot worden gedeeld via sociale media. "Mensen passen hun gedrag niet aan als ze weten waar de controle staat en hoe ze die kunnen omzeilen. Dynamische controles zijn daardoor veel kwalitatiever want moeilijker te delen en dus moeilijker te omzeilen." 

BRUSSEL 20/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu