BIVV voorstander van dynamische BOB-controles

 BIVV voorstander van dynamische BOB-controles

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) maalt er niet om dat de politie afstapt van de statische alcoholcontroles door de verhoogde terreurdreiging. "Met dynamische controles kan de politie trouwens beter inspelen op het delen van controlelocaties via sociale media", klinkt het bij BIVV dinsdag.

Nu voert de politie meestal alcoholcontroles uit op een vaste plaats en dit voor meerdere uren. Door de recente gebeurtenissen in Verviers, waarbij aanslagen tegen politiemensen werden verijdeld, vreest de politietop dat agenten bij zo'n statische controle-actie een te gemakkelijk doelwit vormen. Bovendien zorgt de verhoogde terreurdreiging ervoor dat er minder agenten kunnen worden ingezet. Dynamische acties, waarbij de politie op meerdere plaatsen controles uitvoert, lijkt voor de politietop meer aangewezen.

Het BIVV vreest niet dat de politie hierdoor minder controles zal uitvoeren. "De politie heeft ons verzekerd dat de controles blijven bestaan en maar goed ook, want de Belg is nog steeds tolerant voor rijden onder invloed", klinkt het bij het BIVV.

Bovendien hekelt het BIVV zich aan de manier waarop dergelijke statische controles vlot worden gedeeld via sociale media. "Mensen passen hun gedrag niet aan als ze weten waar de controle staat en hoe ze die kunnen omzeilen. Dynamische controles zijn daardoor veel kwalitatiever want moeilijker te delen en dus moeilijker te omzeilen." 

BRUSSEL 20/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u