Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

 Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

De meest opvallende vaststelling uit de VAB Mobiliteitsbarometer, die zich afvraagt of het Belgische controlebeleid wel efficiënt is, is dat 47 procent van de vrouwelijke bestuurders nog nooit een boete kreeg, terwijl dat bij mannen 27 procent is. Ook bleek dat het afgelopen jaar 15 procent van de Belgische automobilisten een snelheidsboete kreeg. Ongeveer 9 op de 10 overtredingen werden vastgesteld door een mobiele of vaste flitser, in slechts 2 procent van de gevallen gebeurde dit door trajectcontrole.

Volgens de VAB gebeurt het vaststellen van snelheidscontroles helemaal anders in buurlanden Nederland en Frankrijk. In Nederland gebeurt het in 29 procent van de gevallen via trajectcontroles, terwijl Frankrijk volop inzet op nieuwe flitsmethodes. Zo stelde men vorig jaar in Frankrijk 15 procent van de snelheidsovertredingen vast door anonieme voertuigen die met het verkeer meerijden. Uit de enquête blijkt ook dat Belgen de Franse en Nederlandse wegen veiliger vinden, en daarom vraagt de organisatie zich af of het Belgische controlebeleid niet toe is aan een evaluatie. Want door controles met flitspalen of mobiele flitscontroles moet de Belgische bestuurder zijn snelheid enkel aanpassen op een locatie. Die kan bovendien gemakkelijk worden opgespoord, en ook de locatie van een vaste flitspaal is vaak gekend.

Meer controles door anonieme wagens, meer trajectcontroles op autosnelwegen en secundaire wegen, en een verhoging van de pakkans voor een breder spectrum aan onveilig verkeersgedrag, zijn enkele suggesties van de VAB om het controlebeleid in ons land te verbeteren.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u