Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

 Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

De meest opvallende vaststelling uit de VAB Mobiliteitsbarometer, die zich afvraagt of het Belgische controlebeleid wel efficiënt is, is dat 47 procent van de vrouwelijke bestuurders nog nooit een boete kreeg, terwijl dat bij mannen 27 procent is. Ook bleek dat het afgelopen jaar 15 procent van de Belgische automobilisten een snelheidsboete kreeg. Ongeveer 9 op de 10 overtredingen werden vastgesteld door een mobiele of vaste flitser, in slechts 2 procent van de gevallen gebeurde dit door trajectcontrole.

Volgens de VAB gebeurt het vaststellen van snelheidscontroles helemaal anders in buurlanden Nederland en Frankrijk. In Nederland gebeurt het in 29 procent van de gevallen via trajectcontroles, terwijl Frankrijk volop inzet op nieuwe flitsmethodes. Zo stelde men vorig jaar in Frankrijk 15 procent van de snelheidsovertredingen vast door anonieme voertuigen die met het verkeer meerijden. Uit de enquête blijkt ook dat Belgen de Franse en Nederlandse wegen veiliger vinden, en daarom vraagt de organisatie zich af of het Belgische controlebeleid niet toe is aan een evaluatie. Want door controles met flitspalen of mobiele flitscontroles moet de Belgische bestuurder zijn snelheid enkel aanpassen op een locatie. Die kan bovendien gemakkelijk worden opgespoord, en ook de locatie van een vaste flitspaal is vaak gekend.

Meer controles door anonieme wagens, meer trajectcontroles op autosnelwegen en secundaire wegen, en een verhoging van de pakkans voor een breder spectrum aan onveilig verkeersgedrag, zijn enkele suggesties van de VAB om het controlebeleid in ons land te verbeteren.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u