Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets
Zaterdag 16 Mei 2015

Dit jaar hebben 1.539 klassen uit 1.375 basisscholen in Vlaanderen en Brussel zich ingeschreven voor de Grote Verkeerstoets, een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. Dat laat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag weten. Deelnemen kan van donderdag tot en met volgende dinsdag.
De klassen zijn samen goed voor meer dan 28.000 leerlingen. Vorig jaar schreven 1.495 klassen uit 1.248 basisscholen zich in. Met de Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.
"Uniek aan de Grote Verkeerstoets is het gebruik van filmpjes om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij peilen we niet enkel naar kennis van de verkeersregels, maar ook naar de mate waarin de leerlingen gevaren herkennen en er gepast op reageren. Zo moeten ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de dode hoek bij een vrachtwagen kunnen vermijden, wat ze best doen als ze langs een rij geparkeerde auto's fietsen, of hoe ze als voetganger veilig kunnen oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.
Nieuw dit jaar is dat alle scholen een gratis oefentoets ter beschikking kregen waarop leerlingen de verschillende thema's konden inoefenen. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op de 'echte' toets.
Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.
BRUSSEL 07/05 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer