Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

 Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

Dit jaar hebben 1.539 klassen uit 1.375 basisscholen in Vlaanderen en Brussel zich ingeschreven voor de Grote Verkeerstoets, een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. Dat laat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag weten. Deelnemen kan van donderdag tot en met volgende dinsdag.

De klassen zijn samen goed voor meer dan 28.000 leerlingen. Vorig jaar schreven 1.495 klassen uit 1.248 basisscholen zich in. Met de Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

"Uniek aan de Grote Verkeerstoets is het gebruik van filmpjes om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij peilen we niet enkel naar kennis van de verkeersregels, maar ook naar de mate waarin de leerlingen gevaren herkennen en er gepast op reageren. Zo moeten ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de dode hoek bij een vrachtwagen kunnen vermijden, wat ze best doen als ze langs een rij geparkeerde auto's fietsen, of hoe ze als voetganger veilig kunnen oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Nieuw dit jaar is dat alle scholen een gratis oefentoets ter beschikking kregen waarop leerlingen de verschillende thema's konden inoefenen. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op de 'echte' toets.

Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.

BRUSSEL 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u