Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

 Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

Dit jaar hebben 1.539 klassen uit 1.375 basisscholen in Vlaanderen en Brussel zich ingeschreven voor de Grote Verkeerstoets, een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. Dat laat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag weten. Deelnemen kan van donderdag tot en met volgende dinsdag.

De klassen zijn samen goed voor meer dan 28.000 leerlingen. Vorig jaar schreven 1.495 klassen uit 1.248 basisscholen zich in. Met de Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

"Uniek aan de Grote Verkeerstoets is het gebruik van filmpjes om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij peilen we niet enkel naar kennis van de verkeersregels, maar ook naar de mate waarin de leerlingen gevaren herkennen en er gepast op reageren. Zo moeten ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de dode hoek bij een vrachtwagen kunnen vermijden, wat ze best doen als ze langs een rij geparkeerde auto's fietsen, of hoe ze als voetganger veilig kunnen oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Nieuw dit jaar is dat alle scholen een gratis oefentoets ter beschikking kregen waarop leerlingen de verschillende thema's konden inoefenen. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op de 'echte' toets.

Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.

BRUSSEL 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u