Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

 Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

Dit jaar hebben 1.539 klassen uit 1.375 basisscholen in Vlaanderen en Brussel zich ingeschreven voor de Grote Verkeerstoets, een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. Dat laat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag weten. Deelnemen kan van donderdag tot en met volgende dinsdag.

De klassen zijn samen goed voor meer dan 28.000 leerlingen. Vorig jaar schreven 1.495 klassen uit 1.248 basisscholen zich in. Met de Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

"Uniek aan de Grote Verkeerstoets is het gebruik van filmpjes om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij peilen we niet enkel naar kennis van de verkeersregels, maar ook naar de mate waarin de leerlingen gevaren herkennen en er gepast op reageren. Zo moeten ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de dode hoek bij een vrachtwagen kunnen vermijden, wat ze best doen als ze langs een rij geparkeerde auto's fietsen, of hoe ze als voetganger veilig kunnen oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Nieuw dit jaar is dat alle scholen een gratis oefentoets ter beschikking kregen waarop leerlingen de verschillende thema's konden inoefenen. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op de 'echte' toets.

Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.

BRUSSEL 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u