Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

 Bijna 1.400 basisscholen ingeschreven voor Grote Verkeerstoets

Dit jaar hebben 1.539 klassen uit 1.375 basisscholen in Vlaanderen en Brussel zich ingeschreven voor de Grote Verkeerstoets, een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. Dat laat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag weten. Deelnemen kan van donderdag tot en met volgende dinsdag.

De klassen zijn samen goed voor meer dan 28.000 leerlingen. Vorig jaar schreven 1.495 klassen uit 1.248 basisscholen zich in. Met de Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

"Uniek aan de Grote Verkeerstoets is het gebruik van filmpjes om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij peilen we niet enkel naar kennis van de verkeersregels, maar ook naar de mate waarin de leerlingen gevaren herkennen en er gepast op reageren. Zo moeten ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de dode hoek bij een vrachtwagen kunnen vermijden, wat ze best doen als ze langs een rij geparkeerde auto's fietsen, of hoe ze als voetganger veilig kunnen oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Nieuw dit jaar is dat alle scholen een gratis oefentoets ter beschikking kregen waarop leerlingen de verschillende thema's konden inoefenen. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op de 'echte' toets.

Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.

BRUSSEL 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u