Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "Voordeel van quota is dat er sanctie volgt" (BIVV)

 Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "Voordeel van quota is dat er sanctie volgt" (BIVV)

Quota hebben het voordeel, als ze intelligent en soepel gebruikt worden, dat er effectief gesanctioneerd wordt. Dat zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) maandag in een reactie op het bericht dat overbelaste politiezones quota kunnen opleggen voor boetes. Bij te veel pv's gaat de flitspaal uit.

Minister van Justitie Koen Geens zou met het college van procureurs-generaal hebben samengezeten en tijdens dat gesprek zou zijn overeengekomen dat quota gebruikt zullen worden om de werklast te beperken.

"Ideaal zou natuurlijk zijn dat de parketten 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven verkeersovertreders zouden kunnen sanctioneren, maar hun capaciteit is zoals ze is", zegt BIVV-woordvoerder Benoit Godart.

Het voordeel van dergelijke quota, als het systeem intelligent en soepel gebruikt wordt, is dat het toelaat "effectief overtreders te sanctioneren, waar momenteel heel wat pv's in de vuilbak belanden door een gebrek aan capaciteit".

Het essentiële is dat bestuurders het gevoel moeten behouden dat ze op om het even welk moment kunnen geflitst worden. "Dit gezegd zijnde, is het natuurlijk niet normaal dat de parketten zo snel aan hun maximumcapaciteit zitten", aldus nog het BIVV, dat pleit voor een eenvoudiger juridisch systeem zoals dat in Frankrijk bestaat.

BRUSSEL 08/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u