Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "Voordeel van quota is dat er sanctie volgt" (BIVV)

 Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "Voordeel van quota is dat er sanctie volgt" (BIVV)

Quota hebben het voordeel, als ze intelligent en soepel gebruikt worden, dat er effectief gesanctioneerd wordt. Dat zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) maandag in een reactie op het bericht dat overbelaste politiezones quota kunnen opleggen voor boetes. Bij te veel pv's gaat de flitspaal uit.

Minister van Justitie Koen Geens zou met het college van procureurs-generaal hebben samengezeten en tijdens dat gesprek zou zijn overeengekomen dat quota gebruikt zullen worden om de werklast te beperken.

"Ideaal zou natuurlijk zijn dat de parketten 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven verkeersovertreders zouden kunnen sanctioneren, maar hun capaciteit is zoals ze is", zegt BIVV-woordvoerder Benoit Godart.

Het voordeel van dergelijke quota, als het systeem intelligent en soepel gebruikt wordt, is dat het toelaat "effectief overtreders te sanctioneren, waar momenteel heel wat pv's in de vuilbak belanden door een gebrek aan capaciteit".

Het essentiƫle is dat bestuurders het gevoel moeten behouden dat ze op om het even welk moment kunnen geflitst worden. "Dit gezegd zijnde, is het natuurlijk niet normaal dat de parketten zo snel aan hun maximumcapaciteit zitten", aldus nog het BIVV, dat pleit voor een eenvoudiger juridisch systeem zoals dat in Frankrijk bestaat.

BRUSSEL 08/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu