Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "te kort door de bocht" (federale wegpolitie)

 Bij te veel pv's gaat flitspaal uit: "te kort door de bocht" (federale wegpolitie)

"Een beetje te kort door de bocht." Zo reageerde directeur van de federale wegpolitie Michaël Jonniaux over de bewering dat bij te veel pv's de flitspaal uitgaat. Verschillende kranten schreven dat overbelaste politiezones quota mogen opleggen voor boetes. Bij te veel pv's gaat de flitspaal uit. Minister van Justitie Koen Geens zou naar verluid met het college van procureurs-generaal hebben onderhandeld en tijdens dat gesprek zou zijn overeengekomen dat quota gebruikt zullen worden om de werklast te verminderen.

"Eind 2014, begin 2015 is de federale wegpolitie inderdaad met het college van procureurs-generaal overeengekomen dat we in de toekomst met quota zouden werken. Dat is bijvoorbeeld al sinds vorig jaar het geval in het arrondissement Gent.", reageert Jonniaux. "De richtlijnen zijn 'zoveel kunnen wij beheren, aan jullie om te zien dat je dit niet overschrijdt'." Dat lijkt misschien straf, maar Jonniaux benadrukt dat men meer dan 80 procent van de verkeersboetes afrondt zonder justitie te betrekken en dus niet onder die quota valt.

Wat valt er dan wel onder? Wie aan een zeer hoge snelheid op de autosnelweg rijdt, bij een onmiddellijke inning die niet betaald wordt, personen die niet akkoord gaan met de boete, en ten slotte, boetes voor buitenlanders. "Het is zeer belangrijk voor onze politiedienst dat elk proces-verbaal effectief tot het einde vervolgd wordt.", aldus Jonniaux. "Ik werk liever met quota, dan dat er uiteindelijk niet opgetreden wordt."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u