Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt
Woensdag 02 December 2015

Het percentage afgelegde kilometers door dieselwagens blijft dalen. Vorig jaar bedroeg het 77,7 procent tegenover 78,3 procent in 2013 en 78,5 procent in 2012. Dat blijkt woensdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Andere conclusies zijn dat de Belgische personenwagens in 2014 0,2 procent minder kilometers aflegden dan in 2013, en dat de Belg meer kilometers aflegt dan de Nederlander (+6 procent) en de Fransman (+9 procent), maar minder dan de Duitser (-1,5 procent). Een Belgische personenwagen zette vorig jaar gemiddeld zowat 15.000 kilometer bij op de teller.
De FOD Mobiliteit en Vervoer onderzoekt het aantal afgelegde voertuigkilometers in België jaarlijks aan de hand van de cijfers uit de databanken van de DIV (Directie Inschrijvingen Voertuigen), GOCA (autokeuring ) en Car-Pass.
Tot 2012 steeg het aandeel kilometers afgelegd door dieselwagens elk jaar sinds het begin van de berekeningen in 1985, toen dieselwagens goed waren voor maar 24,2 procent van de afgelegde kilometers. De kentering in het aandeel ingeschreven nieuwe benzinewagens manifesteert zich nu echter ook duidelijk in de cijfers van de afgelegde kilometers.
In 2014 hebben de Belgische personenwagens in totaal 82,93 miljard kilometers afgelegd, een lichte daling van 0,2 procent ten opzichte van 2013. In Vlaanderen en Wallonië was er een lichte daling van 0,1 procent, terwijl de personenwagens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) 1,4 procent minder kilometers aflegden. Nochtans groeide het wagenpark (België en Vlaanderen +1,2 procent, Wallonië: +1,3 procent, Brussel: +0,5 procent).
In 2014 legde een Belgische personenwagen gemiddeld 15.096 km af op jaarbasis tegenover 15.286 km een jaar eerder. Hoewel het aantal wagens op aardgas en het aantal elektrische wagens in 2014 sterk stegen, blijft hun aandeel in de afgelegde kilometers nog zeer marginaal.
BRUSSEL 14:50 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer