Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

 Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

Het percentage afgelegde kilometers door dieselwagens blijft dalen. Vorig jaar bedroeg het 77,7 procent tegenover 78,3 procent in 2013 en 78,5 procent in 2012. Dat blijkt woensdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Andere conclusies zijn dat de Belgische personenwagens in 2014 0,2 procent minder kilometers aflegden dan in 2013, en dat de Belg meer kilometers aflegt dan de Nederlander (+6 procent) en de Fransman (+9 procent), maar minder dan de Duitser (-1,5 procent). Een Belgische personenwagen zette vorig jaar gemiddeld zowat 15.000 kilometer bij op de teller.

De FOD Mobiliteit en Vervoer onderzoekt het aantal afgelegde voertuigkilometers in België jaarlijks aan de hand van de cijfers uit de databanken van de DIV (Directie Inschrijvingen Voertuigen), GOCA (autokeuring ) en Car-Pass.

Tot 2012 steeg het aandeel kilometers afgelegd door dieselwagens elk jaar sinds het begin van de berekeningen in 1985, toen dieselwagens goed waren voor maar 24,2 procent van de afgelegde kilometers. De kentering in het aandeel ingeschreven nieuwe benzinewagens manifesteert zich nu echter ook duidelijk in de cijfers van de afgelegde kilometers.

In 2014 hebben de Belgische personenwagens in totaal 82,93 miljard kilometers afgelegd, een lichte daling van 0,2 procent ten opzichte van 2013. In Vlaanderen en Wallonië was er een lichte daling van 0,1 procent, terwijl de personenwagens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) 1,4 procent minder kilometers aflegden. Nochtans groeide het wagenpark (België en Vlaanderen +1,2 procent, Wallonië: +1,3 procent, Brussel: +0,5 procent).

In 2014 legde een Belgische personenwagen gemiddeld 15.096 km af op jaarbasis tegenover 15.286 km een jaar eerder. Hoewel het aantal wagens op aardgas en het aantal elektrische wagens in 2014 sterk stegen, blijft hun aandeel in de afgelegde kilometers nog zeer marginaal.

BRUSSEL 14:50 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u