Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

 Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

Het percentage afgelegde kilometers door dieselwagens blijft dalen. Vorig jaar bedroeg het 77,7 procent tegenover 78,3 procent in 2013 en 78,5 procent in 2012. Dat blijkt woensdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Andere conclusies zijn dat de Belgische personenwagens in 2014 0,2 procent minder kilometers aflegden dan in 2013, en dat de Belg meer kilometers aflegt dan de Nederlander (+6 procent) en de Fransman (+9 procent), maar minder dan de Duitser (-1,5 procent). Een Belgische personenwagen zette vorig jaar gemiddeld zowat 15.000 kilometer bij op de teller.

De FOD Mobiliteit en Vervoer onderzoekt het aantal afgelegde voertuigkilometers in België jaarlijks aan de hand van de cijfers uit de databanken van de DIV (Directie Inschrijvingen Voertuigen), GOCA (autokeuring ) en Car-Pass.

Tot 2012 steeg het aandeel kilometers afgelegd door dieselwagens elk jaar sinds het begin van de berekeningen in 1985, toen dieselwagens goed waren voor maar 24,2 procent van de afgelegde kilometers. De kentering in het aandeel ingeschreven nieuwe benzinewagens manifesteert zich nu echter ook duidelijk in de cijfers van de afgelegde kilometers.

In 2014 hebben de Belgische personenwagens in totaal 82,93 miljard kilometers afgelegd, een lichte daling van 0,2 procent ten opzichte van 2013. In Vlaanderen en Wallonië was er een lichte daling van 0,1 procent, terwijl de personenwagens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) 1,4 procent minder kilometers aflegden. Nochtans groeide het wagenpark (België en Vlaanderen +1,2 procent, Wallonië: +1,3 procent, Brussel: +0,5 procent).

In 2014 legde een Belgische personenwagen gemiddeld 15.096 km af op jaarbasis tegenover 15.286 km een jaar eerder. Hoewel het aantal wagens op aardgas en het aantal elektrische wagens in 2014 sterk stegen, blijft hun aandeel in de afgelegde kilometers nog zeer marginaal.

BRUSSEL 14:50 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u