Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

 Belgische personenwagen reed gemiddeld 15.096 kilometer in 2014; verdieseling gestopt

Het percentage afgelegde kilometers door dieselwagens blijft dalen. Vorig jaar bedroeg het 77,7 procent tegenover 78,3 procent in 2013 en 78,5 procent in 2012. Dat blijkt woensdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Andere conclusies zijn dat de Belgische personenwagens in 2014 0,2 procent minder kilometers aflegden dan in 2013, en dat de Belg meer kilometers aflegt dan de Nederlander (+6 procent) en de Fransman (+9 procent), maar minder dan de Duitser (-1,5 procent). Een Belgische personenwagen zette vorig jaar gemiddeld zowat 15.000 kilometer bij op de teller.

De FOD Mobiliteit en Vervoer onderzoekt het aantal afgelegde voertuigkilometers in België jaarlijks aan de hand van de cijfers uit de databanken van de DIV (Directie Inschrijvingen Voertuigen), GOCA (autokeuring ) en Car-Pass.

Tot 2012 steeg het aandeel kilometers afgelegd door dieselwagens elk jaar sinds het begin van de berekeningen in 1985, toen dieselwagens goed waren voor maar 24,2 procent van de afgelegde kilometers. De kentering in het aandeel ingeschreven nieuwe benzinewagens manifesteert zich nu echter ook duidelijk in de cijfers van de afgelegde kilometers.

In 2014 hebben de Belgische personenwagens in totaal 82,93 miljard kilometers afgelegd, een lichte daling van 0,2 procent ten opzichte van 2013. In Vlaanderen en Wallonië was er een lichte daling van 0,1 procent, terwijl de personenwagens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) 1,4 procent minder kilometers aflegden. Nochtans groeide het wagenpark (België en Vlaanderen +1,2 procent, Wallonië: +1,3 procent, Brussel: +0,5 procent).

In 2014 legde een Belgische personenwagen gemiddeld 15.096 km af op jaarbasis tegenover 15.286 km een jaar eerder. Hoewel het aantal wagens op aardgas en het aantal elektrische wagens in 2014 sterk stegen, blijft hun aandeel in de afgelegde kilometers nog zeer marginaal.

BRUSSEL 14:50 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u