België werkt aan gelijke bestraffing van buitenlandse bestuurders

 België werkt aan gelijke bestraffing van buitenlandse bestuurders

Buitenlanders die in ons land een zware verkeersovertreding begaan, zullen binnenkort niet meer ongestraft blijven. Momenteel werkt Frankrijk aan een virtueel rijbewijs met punten voor buitenlanders. Wanneer een bestuurder zijn punten opsoupeert, riskeert hij een verbod om zich op de Franse wegen te begeven. Voor zijn eigen onderdanen heeft Frankrijk al een rijbewijs met punten. In België duikt het thema geregeld op - verschillende partijen zijn er voorstander van - maar van een doorbraak is voorlopig geen sprake.

Ook Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) vindt het belangrijk dat buitenlandse verkeersovertreders op dezelfde manier worden opgespoord en vervolgd als Belgische bestuurders. De Kamercommissie Infrastructuur bespreekt volgende maand een wetsontwerp van minister Galant en justitieminister Koen Geens (CD&V) dat de Europese cross-borderrichtlijn omzet. Met die richtlijn wil Europa streven naar een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten. De toegang tot de nationale databanken moet ervoor zorgen dat overtreders in eigen land in hun eigen taal een onmiddellijke inning in de bus kunnen krijgen.

Het kabinet-Galant verduidelijkt dat met de gegevensuitwisseling uitsluitend een lijst van de 8 zwaarste overtredingen gemoeid is. Er zijn ook concrete plannen om een bilateraal akkoord te sluiten met Nederland, Duitsland en Luxemburg om een dergelijk systeem te ontwikkelen voor alle verkeersovertredingen. Met Frankrijk bestaat al zo’n overeenkomst. Welk systeem van rijbewijs je ook installeert, alles begint met het verhogen van de pakkans, aldus minister Galant. Samen met haar collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werd daarom de doelstelling vooropgesteld dat jaarlijks een derde van de chauffeurs moet worden gecontroleerd.

Bovendien wil Galant nog meer streven naar het op elkaar afstemmen van databanken, zodat rechters een goed overzicht krijgen van eventuele feiten die verkeersovertreders nog op hun kerfstok hebben. Sinds vorig jaar kan een verkeersovertreder ook sneller als recidivist worden beschouwd. Vroeger moest men iemand tweemaal binnen de 3 jaar betrappen op een gelijkaardige overtreding. Nu telt een combinatie van zware overtredingen. Het kabinet-Galant is ervan overtuigd dat de combinatie van beide maatregelen de meest hardleerse overtreders eruit zal halen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u