België werkt aan gelijke bestraffing van buitenlandse bestuurders

 België werkt aan gelijke bestraffing van buitenlandse bestuurders

Buitenlanders die in ons land een zware verkeersovertreding begaan, zullen binnenkort niet meer ongestraft blijven. Momenteel werkt Frankrijk aan een virtueel rijbewijs met punten voor buitenlanders. Wanneer een bestuurder zijn punten opsoupeert, riskeert hij een verbod om zich op de Franse wegen te begeven. Voor zijn eigen onderdanen heeft Frankrijk al een rijbewijs met punten. In België duikt het thema geregeld op - verschillende partijen zijn er voorstander van - maar van een doorbraak is voorlopig geen sprake.

Ook Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) vindt het belangrijk dat buitenlandse verkeersovertreders op dezelfde manier worden opgespoord en vervolgd als Belgische bestuurders. De Kamercommissie Infrastructuur bespreekt volgende maand een wetsontwerp van minister Galant en justitieminister Koen Geens (CD&V) dat de Europese cross-borderrichtlijn omzet. Met die richtlijn wil Europa streven naar een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten. De toegang tot de nationale databanken moet ervoor zorgen dat overtreders in eigen land in hun eigen taal een onmiddellijke inning in de bus kunnen krijgen.

Het kabinet-Galant verduidelijkt dat met de gegevensuitwisseling uitsluitend een lijst van de 8 zwaarste overtredingen gemoeid is. Er zijn ook concrete plannen om een bilateraal akkoord te sluiten met Nederland, Duitsland en Luxemburg om een dergelijk systeem te ontwikkelen voor alle verkeersovertredingen. Met Frankrijk bestaat al zo’n overeenkomst. Welk systeem van rijbewijs je ook installeert, alles begint met het verhogen van de pakkans, aldus minister Galant. Samen met haar collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werd daarom de doelstelling vooropgesteld dat jaarlijks een derde van de chauffeurs moet worden gecontroleerd.

Bovendien wil Galant nog meer streven naar het op elkaar afstemmen van databanken, zodat rechters een goed overzicht krijgen van eventuele feiten die verkeersovertreders nog op hun kerfstok hebben. Sinds vorig jaar kan een verkeersovertreder ook sneller als recidivist worden beschouwd. Vroeger moest men iemand tweemaal binnen de 3 jaar betrappen op een gelijkaardige overtreding. Nu telt een combinatie van zware overtredingen. Het kabinet-Galant is ervan overtuigd dat de combinatie van beide maatregelen de meest hardleerse overtreders eruit zal halen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u