België werkt aan gelijke bestraffing van buitenlandse bestuurders
Dinsdag 23 Februari 2016

Buitenlanders die in ons land een zware verkeersovertreding begaan, zullen binnenkort niet meer ongestraft blijven. Momenteel werkt Frankrijk aan een virtueel rijbewijs met punten voor buitenlanders. Wanneer een bestuurder zijn punten opsoupeert, riskeert hij een verbod om zich op de Franse wegen te begeven. Voor zijn eigen onderdanen heeft Frankrijk al een rijbewijs met punten. In België duikt het thema geregeld op - verschillende partijen zijn er voorstander van - maar van een doorbraak is voorlopig geen sprake.
Ook Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) vindt het belangrijk dat buitenlandse verkeersovertreders op dezelfde manier worden opgespoord en vervolgd als Belgische bestuurders. De Kamercommissie Infrastructuur bespreekt volgende maand een wetsontwerp van minister Galant en justitieminister Koen Geens (CD&V) dat de Europese cross-borderrichtlijn omzet. Met die richtlijn wil Europa streven naar een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten. De toegang tot de nationale databanken moet ervoor zorgen dat overtreders in eigen land in hun eigen taal een onmiddellijke inning in de bus kunnen krijgen.
Het kabinet-Galant verduidelijkt dat met de gegevensuitwisseling uitsluitend een lijst van de 8 zwaarste overtredingen gemoeid is. Er zijn ook concrete plannen om een bilateraal akkoord te sluiten met Nederland, Duitsland en Luxemburg om een dergelijk systeem te ontwikkelen voor alle verkeersovertredingen. Met Frankrijk bestaat al zo’n overeenkomst. Welk systeem van rijbewijs je ook installeert, alles begint met het verhogen van de pakkans, aldus minister Galant. Samen met haar collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werd daarom de doelstelling vooropgesteld dat jaarlijks een derde van de chauffeurs moet worden gecontroleerd.
Bovendien wil Galant nog meer streven naar het op elkaar afstemmen van databanken, zodat rechters een goed overzicht krijgen van eventuele feiten die verkeersovertreders nog op hun kerfstok hebben. Sinds vorig jaar kan een verkeersovertreder ook sneller als recidivist worden beschouwd. Vroeger moest men iemand tweemaal binnen de 3 jaar betrappen op een gelijkaardige overtreding. Nu telt een combinatie van zware overtredingen. Het kabinet-Galant is ervan overtuigd dat de combinatie van beide maatregelen de meest hardleerse overtreders eruit zal halen.
Bron: BELGA
Actueel

Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurdersNieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.
Lees meer
Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.
Lees meer