Belgen stappen iets minder vaak in auto om naar het werk te gaan

  Belgen stappen iets minder vaak in auto om naar het werk te gaan

De auto is nog altijd met ruime voorsprong het populairste vervoermiddel om de afstand tussen de woonplaats en de werkplek te overbruggen, maar hij heeft tussen 2005 en 2014 licht marktaandeel verloren. Het openbaar vervoer en de fiets zitten in de lift. Dat blijkt woensdag uit een nieuw onderzoek van de federale overheidsdienst Mobiliteit naar de woon-werkverplaatsingen.

In heel België stapte in 2014 65,6 procent van de werknemers alleen (of met een gezinslid) in de auto om naar het werk te trekken. In 2005 was dat 66,8 procent. Als je carpoolen meerekent, daalde het autogebruik voor woon-werkverkeer met 5 procent tussen 2005 en 2014. Ook het motorrijden gaat er fors op achteruit (goed voor nog 1,2 procent van de woon-werkverplaatsingen).

Werknemers kiezen daarentegen vaker voor het openbaar vervoer of de fiets. "Het gebruik van de trein, metro, tram en bus samen is met 15,3 procent gestegen sinds 2005", stelt de FOD Mobiliteit. Meer dan een op de tien neemt nu de trein (10,9 procent, tegen 9,5 procent in 2005), terwijl metro, tram en bus gezamenlijk stijgen naar een aandeel van 6,9 procent. Het aandeel fietsers nam zelfs met een vijfde toe tot 9,5 procent.

Niet onverwacht zijn het de mensen die in Brussel werken, die de auto het vaakst aan de kant laten. Het gebruik van de auto voor het woon-werkverkeer (carpoolen meegerekend) daalde er van meer dan 47 procent in 2005 naar ongeveer 39 procent in 2014. Het openbaar vervoer is er goed voor meer dan de helft van de woon-werkverplaatsingen en ook fietsen en stappen zijn meer in trek.

De Walen spannen dan weer de kroon inzake autogebruik. Hun autogebruik bleef bovendien tussen 2004 en 2015 onveranderd op 85 procent voor woon-werkverkeer (inclusief carpoolen). In Vlaanderen daalde het autogebruik voor woon-werkverkeer in dezelfde periode van 74 procent naar 71 procent.

Een afname van het autogebruik betekent volgens de FOD Mobiliteit evenwel niet automatisch dat ook de files afnemen, aangezien in dezelfde periode ook het aantal werknemers toegenomen is. De factor die de wijze waarop mensen zich verplaatsen naar het werk het meest beïnvloed heeft, is de toegankelijkheid tot openbaar vervoer.

De FOD laat voorts ook weten dat het aantal maatregelen dat bedrijven en openbare instellingen nemen ter bevordering van een betere mobiliteit sinds 2005 voortdurend en duidelijk blijven stijgen is in de drie gewesten. "Deze maatregelen hebben een zeer positieve invloed op de mobiliteit", klinkt het.

Het rapport van de FOD Mobiliteit is gebaseerd op een enquête bij bijna 4.000 werkgevers, die meer dan 1,5 miljoen mensen tewerkstellen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u