Belgen stappen iets minder vaak in auto om naar het werk te gaan

  Belgen stappen iets minder vaak in auto om naar het werk te gaan

De auto is nog altijd met ruime voorsprong het populairste vervoermiddel om de afstand tussen de woonplaats en de werkplek te overbruggen, maar hij heeft tussen 2005 en 2014 licht marktaandeel verloren. Het openbaar vervoer en de fiets zitten in de lift. Dat blijkt woensdag uit een nieuw onderzoek van de federale overheidsdienst Mobiliteit naar de woon-werkverplaatsingen.

In heel België stapte in 2014 65,6 procent van de werknemers alleen (of met een gezinslid) in de auto om naar het werk te trekken. In 2005 was dat 66,8 procent. Als je carpoolen meerekent, daalde het autogebruik voor woon-werkverkeer met 5 procent tussen 2005 en 2014. Ook het motorrijden gaat er fors op achteruit (goed voor nog 1,2 procent van de woon-werkverplaatsingen).

Werknemers kiezen daarentegen vaker voor het openbaar vervoer of de fiets. "Het gebruik van de trein, metro, tram en bus samen is met 15,3 procent gestegen sinds 2005", stelt de FOD Mobiliteit. Meer dan een op de tien neemt nu de trein (10,9 procent, tegen 9,5 procent in 2005), terwijl metro, tram en bus gezamenlijk stijgen naar een aandeel van 6,9 procent. Het aandeel fietsers nam zelfs met een vijfde toe tot 9,5 procent.

Niet onverwacht zijn het de mensen die in Brussel werken, die de auto het vaakst aan de kant laten. Het gebruik van de auto voor het woon-werkverkeer (carpoolen meegerekend) daalde er van meer dan 47 procent in 2005 naar ongeveer 39 procent in 2014. Het openbaar vervoer is er goed voor meer dan de helft van de woon-werkverplaatsingen en ook fietsen en stappen zijn meer in trek.

De Walen spannen dan weer de kroon inzake autogebruik. Hun autogebruik bleef bovendien tussen 2004 en 2015 onveranderd op 85 procent voor woon-werkverkeer (inclusief carpoolen). In Vlaanderen daalde het autogebruik voor woon-werkverkeer in dezelfde periode van 74 procent naar 71 procent.

Een afname van het autogebruik betekent volgens de FOD Mobiliteit evenwel niet automatisch dat ook de files afnemen, aangezien in dezelfde periode ook het aantal werknemers toegenomen is. De factor die de wijze waarop mensen zich verplaatsen naar het werk het meest beïnvloed heeft, is de toegankelijkheid tot openbaar vervoer.

De FOD laat voorts ook weten dat het aantal maatregelen dat bedrijven en openbare instellingen nemen ter bevordering van een betere mobiliteit sinds 2005 voortdurend en duidelijk blijven stijgen is in de drie gewesten. "Deze maatregelen hebben een zeer positieve invloed op de mobiliteit", klinkt het.

Het rapport van de FOD Mobiliteit is gebaseerd op een enquête bij bijna 4.000 werkgevers, die meer dan 1,5 miljoen mensen tewerkstellen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u