Belg ergert zich op de baan meest aan hardrijders

 Belg ergert zich op de baan meest aan hardrijders

Te snel rijden, de richtingaanwijzer niet gebruiken en bumperkleven; dat zijn de drie grootste ergernissen van de Belg op de baan. Dat concludeert mobiliteitsorganisatie VAB uit een enquête bij tweeduizend Belgen.

Drie kwart (74 procent) van de deelnemers aan de enquête geeft aan zich het meest te ergeren aan mensen die te snel rijden. Bestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken, volgen op korte afstand (72 procent).

De top 5 van ergernissen wordt vervolledigd door te kort op de voorligger rijden (62 procent), nog snel door het oranje licht rijden (58 procent), en niet stoppen voor voetgangers op het zebrapad (57 procent).

Vooral te snel rijden en bumperkleven kunnen voor VAB niet door de beugel. "Overdreven snelheid en/of te weinig tussenafstand zijn oorzaak van een belangrijk deel van de ongevallen op autosnelwegen", klinkt het. Omdat sensibilisering volgens de mobiliteitsorganisatie onvoldoende blijkt, pleit ze voor "een aangepast controle- en vervolgingsbeleid".

Inzake bumperkleven wijst VAB erop dat op autosnelwegen, bij een snelheid van 120 km/u, de ideale tussenafstand 60 meter bedraagt. Dat komt overeen met 2 seconden. 

BRUSSEL 28/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u