Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

 Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

Vanaf april 2018 moeten alle nieuwe automodellen uitgerust zijn met een noodoproepsysteem dat automatisch de hulpdiensten waarschuwt bij ongevallen. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg bekrachtigd.

Het zogenaamde eCall-systeem is gebaseerd op speciaal ontwikkelde technologie die automatisch het noodnummer 112 belt bij ernstige verkeersongevallen. Daardoor zou de responstijd van hulpverleners tot 50 procent kunnen versnellen en zouden duizenden mensenlevens gered kunnen worden. Het systeem zou daarnaast ook de bijhorende files inperken.

"Europa wil het aantal verkeersdoden tussen 2011 en 2020 halveren. We moeten de modernste technologieën inzetten om dit streefdoel te halen", zo begroette CD&V-Europarlementslid Ivo Belet de nieuwe regels. Hij merkt op dat het systeem voor consumenten gratis is omdat het noodoproepsysteem als publieke dienst wordt beschouwd.

Verscheidene autobouwers integreren het systeem intussen al in hun nieuwe modellen. Open Vld-Europarlementslid Philippe De Backer wijst erop dat ook de alarmcentrales zich moeten aanpassen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun hulpdiensten tegen oktober 2017 de Europese noodoproepen kunnen ontvangen. Tegen 2021 moet beslist worden of het systeem uitgebreid wordt naar andere types voertuigen zoals moto's, zware vrachtwagens, bussen en tractoren.

STRAATSBURG 28/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u