Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

 Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

Vanaf april 2018 moeten alle nieuwe automodellen uitgerust zijn met een noodoproepsysteem dat automatisch de hulpdiensten waarschuwt bij ongevallen. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg bekrachtigd.

Het zogenaamde eCall-systeem is gebaseerd op speciaal ontwikkelde technologie die automatisch het noodnummer 112 belt bij ernstige verkeersongevallen. Daardoor zou de responstijd van hulpverleners tot 50 procent kunnen versnellen en zouden duizenden mensenlevens gered kunnen worden. Het systeem zou daarnaast ook de bijhorende files inperken.

"Europa wil het aantal verkeersdoden tussen 2011 en 2020 halveren. We moeten de modernste technologieën inzetten om dit streefdoel te halen", zo begroette CD&V-Europarlementslid Ivo Belet de nieuwe regels. Hij merkt op dat het systeem voor consumenten gratis is omdat het noodoproepsysteem als publieke dienst wordt beschouwd.

Verscheidene autobouwers integreren het systeem intussen al in hun nieuwe modellen. Open Vld-Europarlementslid Philippe De Backer wijst erop dat ook de alarmcentrales zich moeten aanpassen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun hulpdiensten tegen oktober 2017 de Europese noodoproepen kunnen ontvangen. Tegen 2021 moet beslist worden of het systeem uitgebreid wordt naar andere types voertuigen zoals moto's, zware vrachtwagens, bussen en tractoren.

STRAATSBURG 28/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u