Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

 Automatisch noodoproepsysteem vanaf 2018 in alle nieuwe automodellen

Vanaf april 2018 moeten alle nieuwe automodellen uitgerust zijn met een noodoproepsysteem dat automatisch de hulpdiensten waarschuwt bij ongevallen. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg bekrachtigd.

Het zogenaamde eCall-systeem is gebaseerd op speciaal ontwikkelde technologie die automatisch het noodnummer 112 belt bij ernstige verkeersongevallen. Daardoor zou de responstijd van hulpverleners tot 50 procent kunnen versnellen en zouden duizenden mensenlevens gered kunnen worden. Het systeem zou daarnaast ook de bijhorende files inperken.

"Europa wil het aantal verkeersdoden tussen 2011 en 2020 halveren. We moeten de modernste technologieën inzetten om dit streefdoel te halen", zo begroette CD&V-Europarlementslid Ivo Belet de nieuwe regels. Hij merkt op dat het systeem voor consumenten gratis is omdat het noodoproepsysteem als publieke dienst wordt beschouwd.

Verscheidene autobouwers integreren het systeem intussen al in hun nieuwe modellen. Open Vld-Europarlementslid Philippe De Backer wijst erop dat ook de alarmcentrales zich moeten aanpassen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun hulpdiensten tegen oktober 2017 de Europese noodoproepen kunnen ontvangen. Tegen 2021 moet beslist worden of het systeem uitgebreid wordt naar andere types voertuigen zoals moto's, zware vrachtwagens, bussen en tractoren.

STRAATSBURG 28/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u