Autokeuring: VAB maakt onvolledige en verkeerde vergelijkingen

 Autokeuring: VAB maakt onvolledige en verkeerde vergelijkingen

GOCA, de Groepering van de ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, is niet te spreken over de communicatie van automobilistenvereniging VAB over de autokeuring.

Volgens de sector maakt VAB verkeerde en onvolledige vergelijkingen en is de communicatie daarom "feitelijk onjuist".

VAB sprak onder meer over de prijs van de keuring. In Nederland zou het goedkoper zijn door de grote concurrentie die daar speelt. "De kost van een autokeuring in België is 56 procent goedkoper dan Duitsland. Ten opzichte van Frankrijk is ze 46 procent goedkoper. In Nederland, waar garages veelal de keuring uitvoeren, wordt de prijs van een keuring kunstmatig verminderd", stelt GOCA, verwijzend naar artikels uit automagazine Auto & Motortechniek, waaruit zou blijken dat het om een vorm van koppelverkoop zou gaan.

Ook bij de roettest had VAB bedenkingen. Daarbij wordt een onbelast voertuig door middel van plankgas hoog in toerental gejaagd om de roetuitstoot te meten, wat volgens de organisatie tot schade kan leiden. GOCA reageert daarop dat alle 28 EU-lidstaten verplicht zijn een roettest uit te voeren conform een Europese richtlijn, "die duidelijk de specificaties van gas geven oplegt". De keuringscentra zouden bovendien over de laatste tien jaar minder dan 0,0015 procent klachten per jaar hebben ontvangen. "Na een onafhankelijke expertise blijkt bijna altijd slecht of onvoldoende onderhoud de oorzaak te zijn en niet de testmethode."

BRUSSEL 23/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u