Autokeuring: VAB maakt onvolledige en verkeerde vergelijkingen

 Autokeuring: VAB maakt onvolledige en verkeerde vergelijkingen

GOCA, de Groepering van de ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, is niet te spreken over de communicatie van automobilistenvereniging VAB over de autokeuring.

Volgens de sector maakt VAB verkeerde en onvolledige vergelijkingen en is de communicatie daarom "feitelijk onjuist".

VAB sprak onder meer over de prijs van de keuring. In Nederland zou het goedkoper zijn door de grote concurrentie die daar speelt. "De kost van een autokeuring in België is 56 procent goedkoper dan Duitsland. Ten opzichte van Frankrijk is ze 46 procent goedkoper. In Nederland, waar garages veelal de keuring uitvoeren, wordt de prijs van een keuring kunstmatig verminderd", stelt GOCA, verwijzend naar artikels uit automagazine Auto & Motortechniek, waaruit zou blijken dat het om een vorm van koppelverkoop zou gaan.

Ook bij de roettest had VAB bedenkingen. Daarbij wordt een onbelast voertuig door middel van plankgas hoog in toerental gejaagd om de roetuitstoot te meten, wat volgens de organisatie tot schade kan leiden. GOCA reageert daarop dat alle 28 EU-lidstaten verplicht zijn een roettest uit te voeren conform een Europese richtlijn, "die duidelijk de specificaties van gas geven oplegt". De keuringscentra zouden bovendien over de laatste tien jaar minder dan 0,0015 procent klachten per jaar hebben ontvangen. "Na een onafhankelijke expertise blijkt bijna altijd slecht of onvoldoende onderhoud de oorzaak te zijn en niet de testmethode."

BRUSSEL 23/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u