Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

 Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

Het autodeleninitiatief Cambio breidt tegen het najaar in Leuven het aantal plaatsen waar men wagens kan ophalen uit van 15 naar 21. Dat maakten de Leuvense Milieuschepen Mohamed Ridouani (sp.a) en Geert Gisquière van Cambio bekend naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Cambio in de universiteitsstad. Dat wordt op 23, 24 en 25 juni gevierd met concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea.

Cambio Leuven telt 1.100 gebruikers die verspreid over de 15 ophaalpunten kunnen beschikken over 42 deelvoertuigen. Leuven heeft hiermee per inwoner het grootste aantal autodelers in ons land. Cambio haalt daarmee in Leuven naar schatting 500 privé-wagens van de baan. Onlangs ging een eerste nieuwe standplaats open aan de Vaartkom. En er komen dit najaar nog 5 nieuwe standplaatsen bij, niet alleen in de binnenstad (Sint-Maartensdal en De Lei), maar ook aan de stations van Heverlee en Wijgmaal, en in Wilsele. Aan bestaande ophaalpunten aan Sint-Geertrui, Sint-Jacob en Tiensevest komen er extra plaatsen.

Ridouani verklaarde dat de stad resoluut inzet op de overgang van autobezit naar autogebruik. "Autodelen speelt niet alleen een belangrijke rol om de parkeerdruk op straat te verminderen en de publieke ruimte op te waarderen, het is door de verminderde uitstoot ook één van de puzzelstukjes om Leuven op termijn klimaatneutraal te maken. We zijn momenteel autodeelstad nummer 1 in België, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Zürich, dat in verhouding tot het aantal inwoners 4 keer zoveel autodelers telt, dan weten we dat er nog heel wat potentieel is.", aldus Ridouani.

Volgens Geert Gisquière is autodelen interessant voor wie niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt. Autodelen vermindert ook de administratieve rompslomp, want brandstof, pechverhelping, verzekering en dergelijke is in de prijs inbegrepen. "Tien jaar Cambio in Leuven vieren we symbolisch met miniconcerten vanuit leegstaande garages waarbij de straat afgesloten zal worden. Tickets voor deze concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea kunnen besteld worden via cambiogaragerock.be."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u