Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

 Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

Het autodeleninitiatief Cambio breidt tegen het najaar in Leuven het aantal plaatsen waar men wagens kan ophalen uit van 15 naar 21. Dat maakten de Leuvense Milieuschepen Mohamed Ridouani (sp.a) en Geert Gisquière van Cambio bekend naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Cambio in de universiteitsstad. Dat wordt op 23, 24 en 25 juni gevierd met concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea.

Cambio Leuven telt 1.100 gebruikers die verspreid over de 15 ophaalpunten kunnen beschikken over 42 deelvoertuigen. Leuven heeft hiermee per inwoner het grootste aantal autodelers in ons land. Cambio haalt daarmee in Leuven naar schatting 500 privé-wagens van de baan. Onlangs ging een eerste nieuwe standplaats open aan de Vaartkom. En er komen dit najaar nog 5 nieuwe standplaatsen bij, niet alleen in de binnenstad (Sint-Maartensdal en De Lei), maar ook aan de stations van Heverlee en Wijgmaal, en in Wilsele. Aan bestaande ophaalpunten aan Sint-Geertrui, Sint-Jacob en Tiensevest komen er extra plaatsen.

Ridouani verklaarde dat de stad resoluut inzet op de overgang van autobezit naar autogebruik. "Autodelen speelt niet alleen een belangrijke rol om de parkeerdruk op straat te verminderen en de publieke ruimte op te waarderen, het is door de verminderde uitstoot ook één van de puzzelstukjes om Leuven op termijn klimaatneutraal te maken. We zijn momenteel autodeelstad nummer 1 in België, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Zürich, dat in verhouding tot het aantal inwoners 4 keer zoveel autodelers telt, dan weten we dat er nog heel wat potentieel is.", aldus Ridouani.

Volgens Geert Gisquière is autodelen interessant voor wie niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt. Autodelen vermindert ook de administratieve rompslomp, want brandstof, pechverhelping, verzekering en dergelijke is in de prijs inbegrepen. "Tien jaar Cambio in Leuven vieren we symbolisch met miniconcerten vanuit leegstaande garages waarbij de straat afgesloten zal worden. Tickets voor deze concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea kunnen besteld worden via cambiogaragerock.be."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u