Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

 Autodeleninitiatief Cambio breidt gevoelig uit in Leuven

Het autodeleninitiatief Cambio breidt tegen het najaar in Leuven het aantal plaatsen waar men wagens kan ophalen uit van 15 naar 21. Dat maakten de Leuvense Milieuschepen Mohamed Ridouani (sp.a) en Geert Gisquière van Cambio bekend naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Cambio in de universiteitsstad. Dat wordt op 23, 24 en 25 juni gevierd met concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea.

Cambio Leuven telt 1.100 gebruikers die verspreid over de 15 ophaalpunten kunnen beschikken over 42 deelvoertuigen. Leuven heeft hiermee per inwoner het grootste aantal autodelers in ons land. Cambio haalt daarmee in Leuven naar schatting 500 privé-wagens van de baan. Onlangs ging een eerste nieuwe standplaats open aan de Vaartkom. En er komen dit najaar nog 5 nieuwe standplaatsen bij, niet alleen in de binnenstad (Sint-Maartensdal en De Lei), maar ook aan de stations van Heverlee en Wijgmaal, en in Wilsele. Aan bestaande ophaalpunten aan Sint-Geertrui, Sint-Jacob en Tiensevest komen er extra plaatsen.

Ridouani verklaarde dat de stad resoluut inzet op de overgang van autobezit naar autogebruik. "Autodelen speelt niet alleen een belangrijke rol om de parkeerdruk op straat te verminderen en de publieke ruimte op te waarderen, het is door de verminderde uitstoot ook één van de puzzelstukjes om Leuven op termijn klimaatneutraal te maken. We zijn momenteel autodeelstad nummer 1 in België, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Zürich, dat in verhouding tot het aantal inwoners 4 keer zoveel autodelers telt, dan weten we dat er nog heel wat potentieel is.", aldus Ridouani.

Volgens Geert Gisquière is autodelen interessant voor wie niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt. Autodelen vermindert ook de administratieve rompslomp, want brandstof, pechverhelping, verzekering en dergelijke is in de prijs inbegrepen. "Tien jaar Cambio in Leuven vieren we symbolisch met miniconcerten vanuit leegstaande garages waarbij de straat afgesloten zal worden. Tickets voor deze concerten van Sioen, Red Zebra en Hydrogen Sea kunnen besteld worden via cambiogaragerock.be."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u