Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

 Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

De lokale politie van Antwerpen voert deze zomer een vergelijkend onderzoek uit naar de werking van de eigen ANPR-camera's (met nummerplaatherkenning) en die van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in bijzondere situaties, zoals het registreren van gepersonaliseerde nummerplaten. Enkele maanden geleden was gebleken dat ANPR-camera's het moeilijk hebben om sommige gepersonaliseerde nummerplaten automatisch te herkennen, wat tot een zekere graad van straffeloosheid kan leiden bij bijvoorbeeld trajectcontroles.

De Antwerpse lokale politie beschikt naast de camera's van AWV op haar grondgebied ook over eigen ANPR-camera's, die met een andere software werken. Een vergelijkend onderzoek zou kunnen uitwijzen welk systeem er het best in slaagt welk type gepersonaliseerde nummerplaat, maar ook bijvoorbeeld vuile nummerplaten, te herkennen. "Op basis daarvan kunnen we bekijken of er bepaalde bijsturingen mogelijk zijn", geeft woordvoerder Fons Bastiaenssens aan. "De resultaten verwachten we in de tweede helft van september."

AWV liet een van zijn ANPR-camera's een week lang naast een exemplaar van de Antwerpse politie draaien op dezelfde locatie. "Wij zijn op de vraag van de Antwerpse politie ingegaan en hebben onze medewerking verleend voor de proef. We kijken nu uit naar het rapport met de resultaten", zegt Peter Bruyninckx van AWV. "Die zullen we samen met onze Antwerpse partners evalueren om te zien welke conclusies we eruit kunnen trekken. We kunnen daar nu uiteraard nog niet op vooruitlopen."

AWV vindt het volgens Bruyninckx wel belangrijk dat langs alle Vlaamse gewestwegen hetzelfde ANPR-systeem wordt gebruikt. "We willen zo een wildgroei van verschillende systemen vermijden", stelt hij. "Wat de problematiek met sommige gepersonaliseerde nummerplaten betreft, zijn we momenteel zoals aangekondigd nieuwe algoritmes aan het invoeren die betere resultaten moeten geven."

ANTWERPEN 04/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u