Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

 Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

De lokale politie van Antwerpen voert deze zomer een vergelijkend onderzoek uit naar de werking van de eigen ANPR-camera's (met nummerplaatherkenning) en die van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in bijzondere situaties, zoals het registreren van gepersonaliseerde nummerplaten. Enkele maanden geleden was gebleken dat ANPR-camera's het moeilijk hebben om sommige gepersonaliseerde nummerplaten automatisch te herkennen, wat tot een zekere graad van straffeloosheid kan leiden bij bijvoorbeeld trajectcontroles.

De Antwerpse lokale politie beschikt naast de camera's van AWV op haar grondgebied ook over eigen ANPR-camera's, die met een andere software werken. Een vergelijkend onderzoek zou kunnen uitwijzen welk systeem er het best in slaagt welk type gepersonaliseerde nummerplaat, maar ook bijvoorbeeld vuile nummerplaten, te herkennen. "Op basis daarvan kunnen we bekijken of er bepaalde bijsturingen mogelijk zijn", geeft woordvoerder Fons Bastiaenssens aan. "De resultaten verwachten we in de tweede helft van september."

AWV liet een van zijn ANPR-camera's een week lang naast een exemplaar van de Antwerpse politie draaien op dezelfde locatie. "Wij zijn op de vraag van de Antwerpse politie ingegaan en hebben onze medewerking verleend voor de proef. We kijken nu uit naar het rapport met de resultaten", zegt Peter Bruyninckx van AWV. "Die zullen we samen met onze Antwerpse partners evalueren om te zien welke conclusies we eruit kunnen trekken. We kunnen daar nu uiteraard nog niet op vooruitlopen."

AWV vindt het volgens Bruyninckx wel belangrijk dat langs alle Vlaamse gewestwegen hetzelfde ANPR-systeem wordt gebruikt. "We willen zo een wildgroei van verschillende systemen vermijden", stelt hij. "Wat de problematiek met sommige gepersonaliseerde nummerplaten betreft, zijn we momenteel zoals aangekondigd nieuwe algoritmes aan het invoeren die betere resultaten moeten geven."

ANTWERPEN 04/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u