Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

 Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

De lokale politie van Antwerpen voert deze zomer een vergelijkend onderzoek uit naar de werking van de eigen ANPR-camera's (met nummerplaatherkenning) en die van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in bijzondere situaties, zoals het registreren van gepersonaliseerde nummerplaten. Enkele maanden geleden was gebleken dat ANPR-camera's het moeilijk hebben om sommige gepersonaliseerde nummerplaten automatisch te herkennen, wat tot een zekere graad van straffeloosheid kan leiden bij bijvoorbeeld trajectcontroles.

De Antwerpse lokale politie beschikt naast de camera's van AWV op haar grondgebied ook over eigen ANPR-camera's, die met een andere software werken. Een vergelijkend onderzoek zou kunnen uitwijzen welk systeem er het best in slaagt welk type gepersonaliseerde nummerplaat, maar ook bijvoorbeeld vuile nummerplaten, te herkennen. "Op basis daarvan kunnen we bekijken of er bepaalde bijsturingen mogelijk zijn", geeft woordvoerder Fons Bastiaenssens aan. "De resultaten verwachten we in de tweede helft van september."

AWV liet een van zijn ANPR-camera's een week lang naast een exemplaar van de Antwerpse politie draaien op dezelfde locatie. "Wij zijn op de vraag van de Antwerpse politie ingegaan en hebben onze medewerking verleend voor de proef. We kijken nu uit naar het rapport met de resultaten", zegt Peter Bruyninckx van AWV. "Die zullen we samen met onze Antwerpse partners evalueren om te zien welke conclusies we eruit kunnen trekken. We kunnen daar nu uiteraard nog niet op vooruitlopen."

AWV vindt het volgens Bruyninckx wel belangrijk dat langs alle Vlaamse gewestwegen hetzelfde ANPR-systeem wordt gebruikt. "We willen zo een wildgroei van verschillende systemen vermijden", stelt hij. "Wat de problematiek met sommige gepersonaliseerde nummerplaten betreft, zijn we momenteel zoals aangekondigd nieuwe algoritmes aan het invoeren die betere resultaten moeten geven."

ANTWERPEN 04/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u