Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

 Antwerpse politie vergelijkt ANPR-systemen op vlak van gepersonaliseerde nummerplaten

De lokale politie van Antwerpen voert deze zomer een vergelijkend onderzoek uit naar de werking van de eigen ANPR-camera's (met nummerplaatherkenning) en die van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in bijzondere situaties, zoals het registreren van gepersonaliseerde nummerplaten. Enkele maanden geleden was gebleken dat ANPR-camera's het moeilijk hebben om sommige gepersonaliseerde nummerplaten automatisch te herkennen, wat tot een zekere graad van straffeloosheid kan leiden bij bijvoorbeeld trajectcontroles.

De Antwerpse lokale politie beschikt naast de camera's van AWV op haar grondgebied ook over eigen ANPR-camera's, die met een andere software werken. Een vergelijkend onderzoek zou kunnen uitwijzen welk systeem er het best in slaagt welk type gepersonaliseerde nummerplaat, maar ook bijvoorbeeld vuile nummerplaten, te herkennen. "Op basis daarvan kunnen we bekijken of er bepaalde bijsturingen mogelijk zijn", geeft woordvoerder Fons Bastiaenssens aan. "De resultaten verwachten we in de tweede helft van september."

AWV liet een van zijn ANPR-camera's een week lang naast een exemplaar van de Antwerpse politie draaien op dezelfde locatie. "Wij zijn op de vraag van de Antwerpse politie ingegaan en hebben onze medewerking verleend voor de proef. We kijken nu uit naar het rapport met de resultaten", zegt Peter Bruyninckx van AWV. "Die zullen we samen met onze Antwerpse partners evalueren om te zien welke conclusies we eruit kunnen trekken. We kunnen daar nu uiteraard nog niet op vooruitlopen."

AWV vindt het volgens Bruyninckx wel belangrijk dat langs alle Vlaamse gewestwegen hetzelfde ANPR-systeem wordt gebruikt. "We willen zo een wildgroei van verschillende systemen vermijden", stelt hij. "Wat de problematiek met sommige gepersonaliseerde nummerplaten betreft, zijn we momenteel zoals aangekondigd nieuwe algoritmes aan het invoeren die betere resultaten moeten geven."

ANTWERPEN 04/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u