Antwerps cameranetwerk voor nummerplaatherkenning krijgt definitief vorm in 2016 en 2017

  Antwerps cameranetwerk voor nummerplaatherkenning krijgt definitief vorm in 2016 en 2017

De stad Antwerpen bouwt het stedelijke automatisch nummerplaatherkenningsnetwerk ANPR stelselmatig uit en dat zal normaal gezien in de loop van 2016 leiden tot een volledige ring van ANPR-camera's rond de binnenstad - het gebied binnen de Singel en op Linkeroever. Op die manier zal de regelgeving rond de geplande lage-emissiezone gehandhaafd kunnen worden. Maar de camera's zullen ook gebruikt kunnen worden voor politionele doeleinden.

Vanaf 2017 volgt een nieuwe uitbreiding met een ring van camera's aan de stadsrand, langs invalswegen op de grens met de buurgemeenten.

De ANPR-camera's (automatic number plate recognition) worden in cirkels geplaatst om op die manier alle voertuigen te kunnen controleren die het gebied in kwestie in- en uitrijden. Een eerste ring werd dit voorjaar al gerealiseerd rond de Diamantwijk, volgend jaar is dus het stadscentrum aan de beurt en in 2017 het volledige stedelijke grondgebied. Als het stadsbestuur op termijn zou beslissen om de lage-emissiezone van de binnenstad uit te breiden naar de districten, zal dat meteen in de praktijk kunnen worden gebracht.

De lokale politie zal eveneens van het ANPR-netwerk gebruik kunnen maken, om criminaliteit en overlast te voorkomen en bestrijden en om de verkeersveiligheid te verbeteren. "De camera's maken het bijvoorbeeld mogelijk om zowel reactief als in real time dringend op te sporen, geseinde of gestolen voertuigen te herkennen en te onderscheppen of afwijkende gedragspatronen te detecteren", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "En ze helpen ook bij het in kaart brengen van rondtrekkende daders of bij specifiek criminaliteitsonderzoek."

Het stadsbestuur benadrukt vrijdag dat de stedelijke dienst die de lage-emissiezone zal beheren, vanzelfsprekend gescheiden werkt van de politiediensten en dus geen toegang zal krijgen tot hun databanken.

ANTWERPEN 30/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u