Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

 Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de stad Antwerpen focust dit jaar erg sterk op voetgangers en fietsers. Volgens het stadsbestuur gebeuren er ook met hen steeds zwaardere ongevallen. Er komen onder meer een smartphonespel, online filmpjes, alsook duizenden affiches doorheen de stad.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever is het tijd dat fietsers en voetgangers ook hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer. "Meer fietsers in het verkeer is een goede zaak, maar het betekent ook meer conflicten en ergernissen, ook onderling. Ook de aard van ongevallen wordt ernstiger."

De Wever wil een mentaliteitswijziging en verwijst daarbij naar de eerdere Graag Traagcampagne. "Die was er expliciet voor automobilisten en was zeer succesvol. Deze campagne richt zich tot iedereen. Wij menen dat dat nodig is, gezien de ongevallenstatistieken en hetgeen van beneden opborrelt." Tegelijkertijd wijst hij erop dat - onder meer met anonieme motards - ook de automobilist niet wordt ontzien.

Voor de fietsers en voetgangers wordt specifiek gewezen op het negeren van het rood licht. Voor fietsers gaat het bovendien over het tegen de rijrichting in fietsen of het negeren van de voorrangsregels. De Antwerpse politie ziet in haar cijfers ook meer personen onder invloed van alcohol of andere drugs achter het fietsstuur.

In september, niet toevallig het begin van het nieuwe schooljaar, komt er daarom een grootschalige campagne, met naast grote en kleinere affiches veel digitale aandacht, onder meer via het smartphonespel 'Crashpunt' of een touchscreenspel in een bushokje. Antwerpenaars krijgen ook campagnefilmpjes via sociale media. Op de campagnewebsite www.meerveiligverkeer.be publiceert een fotograaf foto's van weggebruikers die het goede voorbeeld geven. Zes affiches tonen ook - veelal jongere - mensen die goed gedrag vertonen.

De campagne kost in totaal 172.000 euro. De politie zal gericht controleren op de punten die de stad aanhaalt.

ANTWERPEN 31/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u