Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

 Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de stad Antwerpen focust dit jaar erg sterk op voetgangers en fietsers. Volgens het stadsbestuur gebeuren er ook met hen steeds zwaardere ongevallen. Er komen onder meer een smartphonespel, online filmpjes, alsook duizenden affiches doorheen de stad.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever is het tijd dat fietsers en voetgangers ook hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer. "Meer fietsers in het verkeer is een goede zaak, maar het betekent ook meer conflicten en ergernissen, ook onderling. Ook de aard van ongevallen wordt ernstiger."

De Wever wil een mentaliteitswijziging en verwijst daarbij naar de eerdere Graag Traagcampagne. "Die was er expliciet voor automobilisten en was zeer succesvol. Deze campagne richt zich tot iedereen. Wij menen dat dat nodig is, gezien de ongevallenstatistieken en hetgeen van beneden opborrelt." Tegelijkertijd wijst hij erop dat - onder meer met anonieme motards - ook de automobilist niet wordt ontzien.

Voor de fietsers en voetgangers wordt specifiek gewezen op het negeren van het rood licht. Voor fietsers gaat het bovendien over het tegen de rijrichting in fietsen of het negeren van de voorrangsregels. De Antwerpse politie ziet in haar cijfers ook meer personen onder invloed van alcohol of andere drugs achter het fietsstuur.

In september, niet toevallig het begin van het nieuwe schooljaar, komt er daarom een grootschalige campagne, met naast grote en kleinere affiches veel digitale aandacht, onder meer via het smartphonespel 'Crashpunt' of een touchscreenspel in een bushokje. Antwerpenaars krijgen ook campagnefilmpjes via sociale media. Op de campagnewebsite www.meerveiligverkeer.be publiceert een fotograaf foto's van weggebruikers die het goede voorbeeld geven. Zes affiches tonen ook - veelal jongere - mensen die goed gedrag vertonen.

De campagne kost in totaal 172.000 euro. De politie zal gericht controleren op de punten die de stad aanhaalt.

ANTWERPEN 31/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u