Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

 Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de stad Antwerpen focust dit jaar erg sterk op voetgangers en fietsers. Volgens het stadsbestuur gebeuren er ook met hen steeds zwaardere ongevallen. Er komen onder meer een smartphonespel, online filmpjes, alsook duizenden affiches doorheen de stad.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever is het tijd dat fietsers en voetgangers ook hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer. "Meer fietsers in het verkeer is een goede zaak, maar het betekent ook meer conflicten en ergernissen, ook onderling. Ook de aard van ongevallen wordt ernstiger."

De Wever wil een mentaliteitswijziging en verwijst daarbij naar de eerdere Graag Traagcampagne. "Die was er expliciet voor automobilisten en was zeer succesvol. Deze campagne richt zich tot iedereen. Wij menen dat dat nodig is, gezien de ongevallenstatistieken en hetgeen van beneden opborrelt." Tegelijkertijd wijst hij erop dat - onder meer met anonieme motards - ook de automobilist niet wordt ontzien.

Voor de fietsers en voetgangers wordt specifiek gewezen op het negeren van het rood licht. Voor fietsers gaat het bovendien over het tegen de rijrichting in fietsen of het negeren van de voorrangsregels. De Antwerpse politie ziet in haar cijfers ook meer personen onder invloed van alcohol of andere drugs achter het fietsstuur.

In september, niet toevallig het begin van het nieuwe schooljaar, komt er daarom een grootschalige campagne, met naast grote en kleinere affiches veel digitale aandacht, onder meer via het smartphonespel 'Crashpunt' of een touchscreenspel in een bushokje. Antwerpenaars krijgen ook campagnefilmpjes via sociale media. Op de campagnewebsite www.meerveiligverkeer.be publiceert een fotograaf foto's van weggebruikers die het goede voorbeeld geven. Zes affiches tonen ook - veelal jongere - mensen die goed gedrag vertonen.

De campagne kost in totaal 172.000 euro. De politie zal gericht controleren op de punten die de stad aanhaalt.

ANTWERPEN 31/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u