Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

 Antwerpen focust met nieuwe verkeerscampagne op voetgangers en fietsers

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de stad Antwerpen focust dit jaar erg sterk op voetgangers en fietsers. Volgens het stadsbestuur gebeuren er ook met hen steeds zwaardere ongevallen. Er komen onder meer een smartphonespel, online filmpjes, alsook duizenden affiches doorheen de stad.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever is het tijd dat fietsers en voetgangers ook hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer. "Meer fietsers in het verkeer is een goede zaak, maar het betekent ook meer conflicten en ergernissen, ook onderling. Ook de aard van ongevallen wordt ernstiger."

De Wever wil een mentaliteitswijziging en verwijst daarbij naar de eerdere Graag Traagcampagne. "Die was er expliciet voor automobilisten en was zeer succesvol. Deze campagne richt zich tot iedereen. Wij menen dat dat nodig is, gezien de ongevallenstatistieken en hetgeen van beneden opborrelt." Tegelijkertijd wijst hij erop dat - onder meer met anonieme motards - ook de automobilist niet wordt ontzien.

Voor de fietsers en voetgangers wordt specifiek gewezen op het negeren van het rood licht. Voor fietsers gaat het bovendien over het tegen de rijrichting in fietsen of het negeren van de voorrangsregels. De Antwerpse politie ziet in haar cijfers ook meer personen onder invloed van alcohol of andere drugs achter het fietsstuur.

In september, niet toevallig het begin van het nieuwe schooljaar, komt er daarom een grootschalige campagne, met naast grote en kleinere affiches veel digitale aandacht, onder meer via het smartphonespel 'Crashpunt' of een touchscreenspel in een bushokje. Antwerpenaars krijgen ook campagnefilmpjes via sociale media. Op de campagnewebsite www.meerveiligverkeer.be publiceert een fotograaf foto's van weggebruikers die het goede voorbeeld geven. Zes affiches tonen ook - veelal jongere - mensen die goed gedrag vertonen.

De campagne kost in totaal 172.000 euro. De politie zal gericht controleren op de punten die de stad aanhaalt.

ANTWERPEN 31/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u