Amper 9 procent van de jongeren draagt een fietshelm
Donderdag 22 Oktober 2015
Uit een enquête, uitgevoerd door VRT-radiozender MNM en mobiliteitsorganisatie VAB, blijkt dat een kwart van de Vlaamse jongeren vindt dat we in een onveilig fietsland wonen. Slechte fietspaden, een gebrek aan fietspaden en drukke wegen worden als belangrijkste redenen aangehaald. Nochtans bezit slechts 23 procent van de fietsers een fietshelm, waarvan 60 procent hem zelden of nooit draagt.
En net dat werkt de onpopulariteit van de fietshelm in de hand, want 44 procent van de ondervraagden zei de helm nooit op te zetten omdat niemand hem draagt. Ook functionele redenen, zoals het niet gemakkelijk zitten (42 procent) en de last om het ding op te bergen (42 procent), worden als argumenten gegeven. Bovendien vindt 39 procent van de ondervraagden dat de helm het haar in de war brengt. En zo'n 33 procent van de jongeren vindt een helm ronduit belachelijk. Amper 9 procent van de fietsers draagt regelmatig een fietshelm. Slechts 1 op de 3 zou het dragen ervan willen verplichten.
De enquête toont verder aan dat jongeren qua zichtbaarheid op de fiets ook niet zo goed scoren. Bijna de helft (45 procent) van de deelnemers is niet in het bezit van fluokledij. 30 procent zet dan weer niet altijd zijn verlichting aan. En qua veiligheid kan deze ook tellen: 29 procent van de ondervraagden geeft toe al eens dronken op zijn of haar fiets te zitten. MNM gaat daarom met "De Verkeersweken" jongeren 2 weken lang sensibiliseren rond fietsveiligheid.
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer