Alle flits- en parkeerboetes onwettig (volgens het Hof van Cassatie) !?

 Alle flits- en parkeerboetes onwettig (volgens het Hof van Cassatie) !?

Schending van de privacy

Het Hof van Cassatie (ons hoogste rechtscollege) heeft in 4 arresten geoordeeld dat de privacyregels worden geschonden wanneer men een verkeersboete geeft op basis van een nummerplaat zonder dat de bestuurder ook effectief geïdentificeerd is.

Deze zaken worden nu opnieuw voorgelegd aan een correctionele rechtbank die vermoedelijk zal oordelen dat de boetes onwettig zijn en dus worden kwijtgescholden.

Geen identificatie van de bestuurder = onwettige vaststelling

Het gevolg is nu dat alle boetes waarbij de bestuurder niet werd geïdentificeerd, kunnen worden aangevochten en een goede kans maken onwettig te worden verklaard. Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél zeker geldig.

Inmiddels is het wel al duidelijk dat de overheid niet zinnens is om boetes zelf automatisch kwijt te schelden. De politie heeft al laten weten dat ze gewoon blijven flitsen.

Vanuit politieke kant reageerde staatssecretaris De Backer als volgt:

“We hebben in België een uniek systeem. Het lijkt heel logisch dat de politie die databanken mag raadplegen, maar daar is een machtiging voor nodig. Die machtiging zal waarschijnlijk niet zijn aangevraagd. In de huidige regeling had die machtiging aangevraagd moeten worden. De politie en DIV hadden dat moeten doen.”

Wat nu?

Het alsnog aanvragen van een machtiging voor te kunnen flitsen zou maanden kunnen aanslepen. Het mag duidelijk zijn dat de Belgische overheid mogelijks met een zeer groot probleem zit.

Indien u meer wenst te weten of u uw boete kan betwisten kan u contact opnemen met ons kantoor.

Wij volgen de evolutie van de rechtspraak en de wetgeving nav deze arresten in ieder geval verder stipt op.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u