Alle flits- en parkeerboetes onwettig (volgens het Hof van Cassatie) !?

 Alle flits- en parkeerboetes onwettig (volgens het Hof van Cassatie) !?

Schending van de privacy

Het Hof van Cassatie (ons hoogste rechtscollege) heeft in 4 arresten geoordeeld dat de privacyregels worden geschonden wanneer men een verkeersboete geeft op basis van een nummerplaat zonder dat de bestuurder ook effectief geïdentificeerd is.

Deze zaken worden nu opnieuw voorgelegd aan een correctionele rechtbank die vermoedelijk zal oordelen dat de boetes onwettig zijn en dus worden kwijtgescholden.

Geen identificatie van de bestuurder = onwettige vaststelling

Het gevolg is nu dat alle boetes waarbij de bestuurder niet werd geïdentificeerd, kunnen worden aangevochten en een goede kans maken onwettig te worden verklaard. Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél zeker geldig.

Inmiddels is het wel al duidelijk dat de overheid niet zinnens is om boetes zelf automatisch kwijt te schelden. De politie heeft al laten weten dat ze gewoon blijven flitsen.

Vanuit politieke kant reageerde staatssecretaris De Backer als volgt:

“We hebben in België een uniek systeem. Het lijkt heel logisch dat de politie die databanken mag raadplegen, maar daar is een machtiging voor nodig. Die machtiging zal waarschijnlijk niet zijn aangevraagd. In de huidige regeling had die machtiging aangevraagd moeten worden. De politie en DIV hadden dat moeten doen.”

Wat nu?

Het alsnog aanvragen van een machtiging voor te kunnen flitsen zou maanden kunnen aanslepen. Het mag duidelijk zijn dat de Belgische overheid mogelijks met een zeer groot probleem zit.

Indien u meer wenst te weten of u uw boete kan betwisten kan u contact opnemen met ons kantoor.

Wij volgen de evolutie van de rechtspraak en de wetgeving nav deze arresten in ieder geval verder stipt op.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u