Alle bromfietsen krijgen kentekenplaat

 Alle bromfietsen krijgen kentekenplaat

Alle brommers die in België rondrijden zullen voortaan een kentekenplaat moeten dragen. De Federale Overheidsdienst Mobiliteit start vanaf 11 december met een regularisatieprocedure van de inschrijvingen en zal een jaar lopen. Doel is om de verkeersveiligheid te versterken.

De regularisatieprocedure heeft betrekking op alle niet-ingeschreven voertuigen die voor 31 maart 2014 in het verkeer zijn gebracht en die een Europees of een Belgisch gelijkvormigheidsattest hebben. De overige voertuigen die met deze maatregel beoogd worden, zijn de voertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere lidstaat van de Europese Unie zijn ingevoerd en nog niet werden ingeschreven.

Op die manier zouden 200.000 voertuigen worden geregulariseerd. Het gaat om brommers op twee of drie wielen, of zelfs vierwielers, met een maximumsnelheid van 45km/uur, en met een maximale cilinderinhoud van 50cm² en een maximumvermogen van 4kW. Voor de vierwielers komt er een nog een voorwaarde bij, namelijk een maximumgewicht van ten hoogste 350kg lege massa.

De regularisatiemaatregel moet de verkeersveiligheid versterken. Alle betrokken voertuigen zullen op deze manier verzekerd zijn en de identificatie ervan wordt gemakkelijker gemaakt. Ook de identificatie van de bestuurders verloopt veel efficiënter.

BRUSSEL 01/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u