Al 329.000 bakjes voor kilometerheffing geleverd aan vrachtwageneigenaars
Maandag 28 Maart 2016
Op datum van 23 maart zijn 329.000 on board units (OBU's) geleverd aan vrachtwageneigenaars en zijn er in totaal zowat 354.000 besteld. Dat is vrijdag vernomen bij Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert. OBU's zijn de bakjes die vrachtwagen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april ingeschakeld aan boord moet hebben om de verreden tolkilometers in de drie gewesten te kunnen factureren.
Wie vanaf 1 april de baan opgaat met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton zonder een functionerende OBU, kan bij controle een boete van 1.000 euro krijgen. "Belangrijk daarbij is dat de OBU te allen tijde ingeschakeld moet zijn. Wie een toestel aan boord heeft maar het niet aan heeft staan, riskeert de boete eveneens", aldus Edward Claessens, woordvoerder van Viapass.
Wie nu nog een bakje moet bestellen, riskeert volgens Claessens te laat te zijn. Van boeking tot levering moeten twee tot vijf werkdagen gerekend worden, al kan dit soms oplopen afhankelijk van de gekozen betaalwijze.
Ondernemersorganisatie Unizo vraagt een inloopperiode en blijft aandringen op een investeringssubsidie, die ondernemers met oudere en milieu-onvriendelijke vrachtwagens helpt hun vrachtwagenpark te vernieuwen. "Een onmiddellijke 'heksenjacht' door de belastingdiensten, op vrachtwagens die volgende week niet orde zijn, kan niet de bedoeling zijn", aldus Unizo-mobiliteitsexpert Gilles Vandorpe.
Ook zelfstandigenorganisatie NSZ dringt aan op een gedoogbeleid "zolang toestellen die de kilometerheffing berekenen niet fatsoenlijk werken". "Het is klaar en duidelijk dat technisch niet alles operationeel is voor de invoering van de kilometertaks", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Daarom vragen wij een gedoogbeleid zolang alles niet naar behoren werkt. Het kan niet dat transporteurs en andere beroepsgroepen die met vrachtwagens rondrijden het slachtoffer worden van technische perikelen."
Nog volgens NSZ zouden 80.000 defecte OBU's geleverd zijn, waarvan er ondertussen 60.000 vervangen zijn. "Maar feit is dat zowat 20.000 voertuigen nog steeds uitgerust zijn met een defecte OBU."
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer