Agentschap Wegen en Verkeer ontving 772 schadeclaims in 2015

 Agentschap Wegen en Verkeer ontving 772 schadeclaims in 2015

Vorig jaar dienden weggebruikers 722 schadeclaims in wegens de slechte staat van de Vlaamse gewestwegen en snelwegen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer. "We zien het aantal claims jaar na jaar afnemen", zo klinkt het bij woordvoerster Ilse Luypaerts.

Elke weggebruiker die door de slechte staat van de Vlaamse gewestwegen en snelwegen denkt materiële of lichamelijke schade te hebben geleden, kan daarvoor een schadeclaim indienen. Dat kan een voetganger zijn die struikelde over een losliggende tegel, een fietser wiens fiets beschadigd werd door een slecht onderhouden fietspad of een automobilist die door een put in de weg een platte band kreeg.

Voor 2015 ontving het Agentschap Wegen en Verkeer 722 schadeclaims, waarvan er al 621 werden behandeld. In 437 gevallen werd de aansprakelijkheid betwist, wat wil zeggen dat wordt geoordeeld dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de geleden schade en de toestand van de weg. De klager kan in dat geval nog naar de rechter stappen om alsnog een schadevergoeding te krijgen. In de overige 184 gevallen werd een minnelijke schikking voorgesteld. Tot nog toe werd al voor 216.462 euro schadevergoedingen uitbetaald.

Met 722 schadeclaims vorig jaar ligt het aantal een stuk lager dan in 2014, toen er 891 schadeclaims werden ingediend. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zet de dalende trend van de afgelopen jaren zich zo voort.

"In 2010 en 2011 zagen we een piek in het aantal schadeclaims door de strenge winters", zegt Luypaerts. "Toen zagen we veel klachten over steenslag die voor schade aan autoruiten zorgde of lekke banden als gevolg van putten in de weg. De afgelopen jaren waren de winters minder streng, maar investeerden we ook veel in het onderhoud van de snelwegen. Daardoor is de toestand op de weg nu beter, met minder schadeclaims tot gevolg."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u