Agentschap Wegen en Verkeer ontving 772 schadeclaims in 2015
Zondag 14 Februari 2016

Vorig jaar dienden weggebruikers 722 schadeclaims in wegens de slechte staat van de Vlaamse gewestwegen en snelwegen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer. "We zien het aantal claims jaar na jaar afnemen", zo klinkt het bij woordvoerster Ilse Luypaerts.
Elke weggebruiker die door de slechte staat van de Vlaamse gewestwegen en snelwegen denkt materiële of lichamelijke schade te hebben geleden, kan daarvoor een schadeclaim indienen. Dat kan een voetganger zijn die struikelde over een losliggende tegel, een fietser wiens fiets beschadigd werd door een slecht onderhouden fietspad of een automobilist die door een put in de weg een platte band kreeg.
Voor 2015 ontving het Agentschap Wegen en Verkeer 722 schadeclaims, waarvan er al 621 werden behandeld. In 437 gevallen werd de aansprakelijkheid betwist, wat wil zeggen dat wordt geoordeeld dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de geleden schade en de toestand van de weg. De klager kan in dat geval nog naar de rechter stappen om alsnog een schadevergoeding te krijgen. In de overige 184 gevallen werd een minnelijke schikking voorgesteld. Tot nog toe werd al voor 216.462 euro schadevergoedingen uitbetaald.
Met 722 schadeclaims vorig jaar ligt het aantal een stuk lager dan in 2014, toen er 891 schadeclaims werden ingediend. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zet de dalende trend van de afgelopen jaren zich zo voort.
"In 2010 en 2011 zagen we een piek in het aantal schadeclaims door de strenge winters", zegt Luypaerts. "Toen zagen we veel klachten over steenslag die voor schade aan autoruiten zorgde of lekke banden als gevolg van putten in de weg. De afgelopen jaren waren de winters minder streng, maar investeerden we ook veel in het onderhoud van de snelwegen. Daardoor is de toestand op de weg nu beter, met minder schadeclaims tot gevolg."
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Maandag 03 Maart 2025
Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.
Lees meer
Maandag 03 Maart 2025
Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteitenDe opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.
Lees meer
De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.
Lees meer