Adviesraden niet mals voor hervorming verkeersfiscaliteit - sp.a niet verbaasd

 Adviesraden niet mals voor hervorming verkeersfiscaliteit - sp.a niet verbaasd

De sp.a is niet verbaasd over de kritiek van enkele adviesraden over de hervorming van de Vlaamse verkeersfiscaliteit. "Een platte belastingverhoging met een groen sausje over", oordeelt Joris Vandenbroucke, fractieleider van de sp.a in het Vlaams parlement.

Zowel de Milieu- en Natuurraad als de Mobiliteitsraad van Vlaanderen hebben kritiek op de hervorming van de verkeersfiscaliteit.

"De bijzonder kritische adviezen over de hervorming van de autofiscaliteit verbazen me niet", zegt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in een reactie. "Het knoei- en haastwerk van Annemie Turtelboom moet namelijk op de eerste plaats extra geld in het laadje te brengen, met name 45 miljoen euro in 2016 zoals ze in haar begroting ingeschreven heeft. Dit is een platte belastingverhoging met een groen sausje over".

Sp.a bepleit een vergroening van de autofiscaliteit en vraagt dat de Vlaamse regering op basis van deze adviezen en die van de Inspectie van Financiën de nodige aanpassingen doorvoert: een betere afstemming van de verkeersbelastingen op de BIV en het schrappen van de volledige vrijstelling van voertuigen op fossiele brandstoffen, en dit in een budgetneutraal kader.

BRUSSEL 31/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u