Actie in bijna 1.200 Vlaamse scholen moet stimuleren fluokledij en helm te dragen

 Actie in bijna 1.200 Vlaamse scholen moet stimuleren fluokledij en helm te dragen

Gemiddeld één op drie kinderen tussen 3 en 11 jaar die in Vlaanderen het slachtoffer worden van een verkeersongeval, zijn op weg van of naar de school. Om kinderen uit de kleuter- en lagere scholen op te stimuleren om een fietshelm en fluorescerende kledij te dragen, loopt in bijna 1.200 scholen de actie "Helm Op Fluo Top" van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gaf vandaag samen met de leerlingen van gemeentelijke basisschool Blokbos in Lot het startschot van de actie. In totaal 1.196 scholen zijn ingeschreven om aan de actie deel te nemen, samen goed voor meer dan 306.000 leerlingen.

Kinderen die te voet of per fiets naar school komen, zijn zeker in de donkere wintermaanden extra kwetsbaar. In het (schemer)duister bestaat het risico dat autobestuurders hen te laat opmerken. Helm Op Fluo Top wil deze kwetsbare groep aanzetten om een fluohesje en een fietshelm te dragen, en op die manier hun veiligheid in het verkeer vergroten.

Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen er voor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto's. Een automobilist die 50 km/u rijdt, heeft 26 meter nodig om te stoppen en kan dus niet tijdig stilstaan als een kind in donkere kleren de weg oversteekt. Een fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40 pct, en op hersenletsels met meer dan 50 pct.

"Opvallen in het verkeer en tijdens het fietsen een fietshelm dragen, kan voor de veiligheid van schoolgaande kinderen wel degelijk een verschil maken. Heel wat scholen werken al jaren rond die thema's, maar ze hebben vaak niet het materiaal of de tijd om dat een hele winter vol te houden. Met Helm Op Fluo Top bieden we hen een eenvoudige en laagdrempelige manier om dat te kunnen doen", zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

De actie loopt van de herfstvakantie tot het krokusverlof. Alle leerlingen die aan de actie deelnemen, krijgen een spaarkaart. Voor elke dag waarop ze met een fluohesje naar school komen, ontvangen ze een sticker om op de kaart te kleven. Wie daarbij ook nog eens een fietshelm draagt, krijgt een extra sticker. 29 stickers geven recht op een toegang voor het Serpentarium in Blankenberge, 50 stickers geeft recht op een toegang tot Planckendael of ZOO Antwerpen. Klassen die flink samen sparen, maken kans op een bezoek van de cast van Kattenoog; de serie met Ian Thomas en Kurt Rogiers die dit najaar te zien is op kinderzender VTMKZOOM.

BRUSSEL 09/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u