Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

 Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

In Vlaanderen is het aantal wanbetalers bij de verkeersbelasting vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat zegt N-VA-parlementslid Paul Van Miert, die hierover cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Wie in Vlaanderen de verkeersbelastingen niet op tijd betaalt, krijgt eerst nog twee herinneringen. Wie dan nog niet betaalt, krijgt een dwangschrift in de bus. In 2013 kregen nog ruim 65.000 wanbetalers zo'n dwangschrift in de bus, goed voor alles samen 25 miljoen euro verschuldigde verkeersbelastingen. Vorig jaar daalde het aantal wanbetalers tot ruim 30.000 en ook de verschuldigde belasting zakte tot iets meer dan 12 miljoen euro.

Wel is het zo dat meer dan 207.000 mensen (goed voor 61,5 miljoen euro aan belastingen) wachten op de eerste herinnering om te betalen. Nog eens ruim 78.000 anderen (goed voor 21,6 miljoen euro aan belastingen) betaalden pas na de tweede en laatste herinnering. Omdat de administratieve lasten voor de opvolging van wanbetalingen hoog oplopen, pleit parlementslid Van Miert voor meer controles op de weg. In 2014 werden ruim een half miljoen personenwagens en aanverwante voertuigen gecontroleerd op het betalen van de verkeersbelastingen. Er werden 8.207 inbreuken vastgesteld en 4,5 miljoen euro aan verschuldigde belastingen plus boetes geïnd.

Recent is de Vlaamse Belastingdienst een proefproject met camera's voor automatische kentekenplaatherkenning gestart in de politiezone Turnhout. Bij een positieve evaluatie zal dit project worden uitgebreid tot heel Vlaanderen.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u