Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

 Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

In Vlaanderen is het aantal wanbetalers bij de verkeersbelasting vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat zegt N-VA-parlementslid Paul Van Miert, die hierover cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Wie in Vlaanderen de verkeersbelastingen niet op tijd betaalt, krijgt eerst nog twee herinneringen. Wie dan nog niet betaalt, krijgt een dwangschrift in de bus. In 2013 kregen nog ruim 65.000 wanbetalers zo'n dwangschrift in de bus, goed voor alles samen 25 miljoen euro verschuldigde verkeersbelastingen. Vorig jaar daalde het aantal wanbetalers tot ruim 30.000 en ook de verschuldigde belasting zakte tot iets meer dan 12 miljoen euro.

Wel is het zo dat meer dan 207.000 mensen (goed voor 61,5 miljoen euro aan belastingen) wachten op de eerste herinnering om te betalen. Nog eens ruim 78.000 anderen (goed voor 21,6 miljoen euro aan belastingen) betaalden pas na de tweede en laatste herinnering. Omdat de administratieve lasten voor de opvolging van wanbetalingen hoog oplopen, pleit parlementslid Van Miert voor meer controles op de weg. In 2014 werden ruim een half miljoen personenwagens en aanverwante voertuigen gecontroleerd op het betalen van de verkeersbelastingen. Er werden 8.207 inbreuken vastgesteld en 4,5 miljoen euro aan verschuldigde belastingen plus boetes geïnd.

Recent is de Vlaamse Belastingdienst een proefproject met camera's voor automatische kentekenplaatherkenning gestart in de politiezone Turnhout. Bij een positieve evaluatie zal dit project worden uitgebreid tot heel Vlaanderen.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u