Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

 Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

In Vlaanderen is het aantal wanbetalers bij de verkeersbelasting vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat zegt N-VA-parlementslid Paul Van Miert, die hierover cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Wie in Vlaanderen de verkeersbelastingen niet op tijd betaalt, krijgt eerst nog twee herinneringen. Wie dan nog niet betaalt, krijgt een dwangschrift in de bus. In 2013 kregen nog ruim 65.000 wanbetalers zo'n dwangschrift in de bus, goed voor alles samen 25 miljoen euro verschuldigde verkeersbelastingen. Vorig jaar daalde het aantal wanbetalers tot ruim 30.000 en ook de verschuldigde belasting zakte tot iets meer dan 12 miljoen euro.

Wel is het zo dat meer dan 207.000 mensen (goed voor 61,5 miljoen euro aan belastingen) wachten op de eerste herinnering om te betalen. Nog eens ruim 78.000 anderen (goed voor 21,6 miljoen euro aan belastingen) betaalden pas na de tweede en laatste herinnering. Omdat de administratieve lasten voor de opvolging van wanbetalingen hoog oplopen, pleit parlementslid Van Miert voor meer controles op de weg. In 2014 werden ruim een half miljoen personenwagens en aanverwante voertuigen gecontroleerd op het betalen van de verkeersbelastingen. Er werden 8.207 inbreuken vastgesteld en 4,5 miljoen euro aan verschuldigde belastingen plus boetes geïnd.

Recent is de Vlaamse Belastingdienst een proefproject met camera's voor automatische kentekenplaatherkenning gestart in de politiezone Turnhout. Bij een positieve evaluatie zal dit project worden uitgebreid tot heel Vlaanderen.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u