Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

 Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

In Vlaanderen is het aantal wanbetalers bij de verkeersbelasting vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat zegt N-VA-parlementslid Paul Van Miert, die hierover cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Wie in Vlaanderen de verkeersbelastingen niet op tijd betaalt, krijgt eerst nog twee herinneringen. Wie dan nog niet betaalt, krijgt een dwangschrift in de bus. In 2013 kregen nog ruim 65.000 wanbetalers zo'n dwangschrift in de bus, goed voor alles samen 25 miljoen euro verschuldigde verkeersbelastingen. Vorig jaar daalde het aantal wanbetalers tot ruim 30.000 en ook de verschuldigde belasting zakte tot iets meer dan 12 miljoen euro.

Wel is het zo dat meer dan 207.000 mensen (goed voor 61,5 miljoen euro aan belastingen) wachten op de eerste herinnering om te betalen. Nog eens ruim 78.000 anderen (goed voor 21,6 miljoen euro aan belastingen) betaalden pas na de tweede en laatste herinnering. Omdat de administratieve lasten voor de opvolging van wanbetalingen hoog oplopen, pleit parlementslid Van Miert voor meer controles op de weg. In 2014 werden ruim een half miljoen personenwagens en aanverwante voertuigen gecontroleerd op het betalen van de verkeersbelastingen. Er werden 8.207 inbreuken vastgesteld en 4,5 miljoen euro aan verschuldigde belastingen plus boetes geïnd.

Recent is de Vlaamse Belastingdienst een proefproject met camera's voor automatische kentekenplaatherkenning gestart in de politiezone Turnhout. Bij een positieve evaluatie zal dit project worden uitgebreid tot heel Vlaanderen.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u