Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

 Aantal wanbetalers verkeersbelasting gehalveerd

In Vlaanderen is het aantal wanbetalers bij de verkeersbelasting vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat zegt N-VA-parlementslid Paul Van Miert, die hierover cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld).

Wie in Vlaanderen de verkeersbelastingen niet op tijd betaalt, krijgt eerst nog twee herinneringen. Wie dan nog niet betaalt, krijgt een dwangschrift in de bus. In 2013 kregen nog ruim 65.000 wanbetalers zo'n dwangschrift in de bus, goed voor alles samen 25 miljoen euro verschuldigde verkeersbelastingen. Vorig jaar daalde het aantal wanbetalers tot ruim 30.000 en ook de verschuldigde belasting zakte tot iets meer dan 12 miljoen euro.

Wel is het zo dat meer dan 207.000 mensen (goed voor 61,5 miljoen euro aan belastingen) wachten op de eerste herinnering om te betalen. Nog eens ruim 78.000 anderen (goed voor 21,6 miljoen euro aan belastingen) betaalden pas na de tweede en laatste herinnering. Omdat de administratieve lasten voor de opvolging van wanbetalingen hoog oplopen, pleit parlementslid Van Miert voor meer controles op de weg. In 2014 werden ruim een half miljoen personenwagens en aanverwante voertuigen gecontroleerd op het betalen van de verkeersbelastingen. Er werden 8.207 inbreuken vastgesteld en 4,5 miljoen euro aan verschuldigde belastingen plus boetes geïnd.

Recent is de Vlaamse Belastingdienst een proefproject met camera's voor automatische kentekenplaatherkenning gestart in de politiezone Turnhout. Bij een positieve evaluatie zal dit project worden uitgebreid tot heel Vlaanderen.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu