Aantal voetgangers slachtoffer van verkeersongeval daalt niet

 Aantal voetgangers slachtoffer van verkeersongeval daalt niet

Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat er elk jaar meer dan 200 voetgangers overlijden of zwaargewond raken bij ongevallen aan een oversteekplaats. De cijfers voor 2015 zijn nog niet beschikbaar, maar het BIVV stelt vast dat het aantal ongevallen op oversteekplaatsen voor voetgangers de laatste 10 jaar niet afgenomen is. Sinds 1 april 1996 is artikel 40.4.2. van de wegcode van kracht. Bestuurders zijn verplicht om voorrang te verlenen aan voetgangers die aan een onbeschermde oversteekplaats de weg oversteken of op het punt staan om dat te doen. Het BIVV constateert dat 20 jaar later voetgangers nog altijd vaak betrokken zijn in verkeersongevallen.

In 2014 werden in ons land 4.908 voetgangers slachtoffer van een verkeersongeval: 106 stierven en 527 raakten zwaargewond. De cijfers evolueerden niet sterk. In 2005 telde het BIVV 4.771 slachtoffers (108 doden en 729 zwaargewonden). Sindsdien bleven de cijfers vrij stabiel. Enkel 2013 deed beter met 'slechts' 4.394 slachtoffers (99 doden en 563 zwaargewonden). Ongeveer 15 procent van de voetgangers die een ongeval had, raakte zwaargewond. Voetgangers zijn dan ook een kwetsbare categorie weggebruikers. Het BIVV onderscheidt 2 risicogroepen: enerzijds de kinderen en jongeren tot 19 jaar, goed voor bijna 20 procent van alle overleden of zwaargewonde voetgangers, en anderzijds de 60-plussers, met 37 procent van alle overleden en zwaargewonde voetgangers, en bijna 1 gedode voetganger op 2.

Een andere onrustwekkende vaststelling is dat nagenoeg één op de 3 ongevallen met voetgangers gebeurt op oversteekplaatsen met verkeerslichten, terwijl die net bedoeld zijn om hen te beschermen. "Deze ongevallen worden vaak veroorzaakt door onvoorzichtigheid van beide kanten. Enerzijds lopen sommige voetgangers gewoon de oversteekplaats op zonder oog te hebben voor naderende weggebruikers, anderzijds 'vergeten' sommige automobilisten te vertragen als ze een oversteekplaats naderen en weigeren ze om voorrang te verlenen aan voetgangers die oversteken of op het punt staan om dat te doen.", aldus het BIVV.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u