Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

 Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers de laatste jaren sterker is gedaald dan het gemiddelde voor voetgangers van alle leeftijdsgroepen, blijven ze een risicogroep in het verkeer. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde stimuleert scholen om zich in te schrijven voor "Het Grote Voetgangersexamen", waaraan dit jaar bijna 8.000 leerlingen deelnemen.

In totaal schreven er zich dit schooljaar 7.951 leerlingen in. Vorig jaar ging het om 8.456 deelnemers, waarvan ruim 86 procent slaagde voor alle onderdelen van het examen. "Net als 'Het Grote Fietsexamen' willen we dat op termijn élke Vlaamse school 'Het Grote Voetgangersexamen' aanbiedt.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer (VSV). "Basisvaardigheden aanleren en testen is immers belangrijk voor de verkeersveiligheid van jonge stappers."

Scholen kunnen 'Het Grote Voetgangersexamen' op een dag naar keuze organiseren - doorgaans kiezen die voor de maanden mei en juni. "Tijdens het examen leggen de leerlingen elk afzonderlijk een vooraf uitgestippelde route af, waarbij ze bij voorkeur vertrekken en aankomen op de speelplaats van de school.", verduidelijkt De Dobbeleer. "Langs de route staan observatoren en die noteren of de leerlingen de verschillende proeven op een veilige manier uitvoeren. Enkel leerlingen die 5 op 5 halen, zijn geslaagd. Uiteraard gaat aan de test een voorbereiding vooraf rond 5 basisvaardigheden, waaronder oversteken in verschillende situaties en correct omgaan met een versperring op het voetpad."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) steunt 'Het Grote Voetgangersexamen'. "Je bent nooit te jong om ervaring op te doen in het verkeer.", aldus Weyts. "Kinderen blijven kwetsbaar op de weg. Stap voor stap ervaring opdoen in het verkeer is daarom belangrijk."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u