Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

 Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers de laatste jaren sterker is gedaald dan het gemiddelde voor voetgangers van alle leeftijdsgroepen, blijven ze een risicogroep in het verkeer. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde stimuleert scholen om zich in te schrijven voor "Het Grote Voetgangersexamen", waaraan dit jaar bijna 8.000 leerlingen deelnemen.

In totaal schreven er zich dit schooljaar 7.951 leerlingen in. Vorig jaar ging het om 8.456 deelnemers, waarvan ruim 86 procent slaagde voor alle onderdelen van het examen. "Net als 'Het Grote Fietsexamen' willen we dat op termijn élke Vlaamse school 'Het Grote Voetgangersexamen' aanbiedt.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer (VSV). "Basisvaardigheden aanleren en testen is immers belangrijk voor de verkeersveiligheid van jonge stappers."

Scholen kunnen 'Het Grote Voetgangersexamen' op een dag naar keuze organiseren - doorgaans kiezen die voor de maanden mei en juni. "Tijdens het examen leggen de leerlingen elk afzonderlijk een vooraf uitgestippelde route af, waarbij ze bij voorkeur vertrekken en aankomen op de speelplaats van de school.", verduidelijkt De Dobbeleer. "Langs de route staan observatoren en die noteren of de leerlingen de verschillende proeven op een veilige manier uitvoeren. Enkel leerlingen die 5 op 5 halen, zijn geslaagd. Uiteraard gaat aan de test een voorbereiding vooraf rond 5 basisvaardigheden, waaronder oversteken in verschillende situaties en correct omgaan met een versperring op het voetpad."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) steunt 'Het Grote Voetgangersexamen'. "Je bent nooit te jong om ervaring op te doen in het verkeer.", aldus Weyts. "Kinderen blijven kwetsbaar op de weg. Stap voor stap ervaring opdoen in het verkeer is daarom belangrijk."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u