Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

 Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers de laatste jaren sterker is gedaald dan het gemiddelde voor voetgangers van alle leeftijdsgroepen, blijven ze een risicogroep in het verkeer. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde stimuleert scholen om zich in te schrijven voor "Het Grote Voetgangersexamen", waaraan dit jaar bijna 8.000 leerlingen deelnemen.

In totaal schreven er zich dit schooljaar 7.951 leerlingen in. Vorig jaar ging het om 8.456 deelnemers, waarvan ruim 86 procent slaagde voor alle onderdelen van het examen. "Net als 'Het Grote Fietsexamen' willen we dat op termijn élke Vlaamse school 'Het Grote Voetgangersexamen' aanbiedt.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer (VSV). "Basisvaardigheden aanleren en testen is immers belangrijk voor de verkeersveiligheid van jonge stappers."

Scholen kunnen 'Het Grote Voetgangersexamen' op een dag naar keuze organiseren - doorgaans kiezen die voor de maanden mei en juni. "Tijdens het examen leggen de leerlingen elk afzonderlijk een vooraf uitgestippelde route af, waarbij ze bij voorkeur vertrekken en aankomen op de speelplaats van de school.", verduidelijkt De Dobbeleer. "Langs de route staan observatoren en die noteren of de leerlingen de verschillende proeven op een veilige manier uitvoeren. Enkel leerlingen die 5 op 5 halen, zijn geslaagd. Uiteraard gaat aan de test een voorbereiding vooraf rond 5 basisvaardigheden, waaronder oversteken in verschillende situaties en correct omgaan met een versperring op het voetpad."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) steunt 'Het Grote Voetgangersexamen'. "Je bent nooit te jong om ervaring op te doen in het verkeer.", aldus Weyts. "Kinderen blijven kwetsbaar op de weg. Stap voor stap ervaring opdoen in het verkeer is daarom belangrijk."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu