Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

 Aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers neemt af, maar blijft risicogroep

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers de laatste jaren sterker is gedaald dan het gemiddelde voor voetgangers van alle leeftijdsgroepen, blijven ze een risicogroep in het verkeer. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde stimuleert scholen om zich in te schrijven voor "Het Grote Voetgangersexamen", waaraan dit jaar bijna 8.000 leerlingen deelnemen.

In totaal schreven er zich dit schooljaar 7.951 leerlingen in. Vorig jaar ging het om 8.456 deelnemers, waarvan ruim 86 procent slaagde voor alle onderdelen van het examen. "Net als 'Het Grote Fietsexamen' willen we dat op termijn élke Vlaamse school 'Het Grote Voetgangersexamen' aanbiedt.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer (VSV). "Basisvaardigheden aanleren en testen is immers belangrijk voor de verkeersveiligheid van jonge stappers."

Scholen kunnen 'Het Grote Voetgangersexamen' op een dag naar keuze organiseren - doorgaans kiezen die voor de maanden mei en juni. "Tijdens het examen leggen de leerlingen elk afzonderlijk een vooraf uitgestippelde route af, waarbij ze bij voorkeur vertrekken en aankomen op de speelplaats van de school.", verduidelijkt De Dobbeleer. "Langs de route staan observatoren en die noteren of de leerlingen de verschillende proeven op een veilige manier uitvoeren. Enkel leerlingen die 5 op 5 halen, zijn geslaagd. Uiteraard gaat aan de test een voorbereiding vooraf rond 5 basisvaardigheden, waaronder oversteken in verschillende situaties en correct omgaan met een versperring op het voetpad."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) steunt 'Het Grote Voetgangersexamen'. "Je bent nooit te jong om ervaring op te doen in het verkeer.", aldus Weyts. "Kinderen blijven kwetsbaar op de weg. Stap voor stap ervaring opdoen in het verkeer is daarom belangrijk."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u