Aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen

 Aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen

Uit de jaarcijfers van 2015 blijkt dat het aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen. De Leuvense politie registreerde vorig jaar 1.630 verkeersongevallen. Dat zijn er 44 minder dan in 2014, een afname van 2,7 procent. De dalende trend zet zich voort: 320 ongevallen, of 16 procent, minder dan 5 jaar geleden. In dezelfde periode nam in Leuven het aantal voertuigen, studenten en bewoners fors toe.

"Ons verkeersbeleid draagt zeker bij tot het terugdringen van het aantal ongevallen. Controles van de snelheid en op alcohol en drugs achter het stuur blijven onze aandacht genieten, net als acties gericht op kwetsbare weggebruikers.", aldus de Leuvense politie. De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen blijven snelheid en alcohol. In 2015 flitste men 47.683 wagens omdat ze te snel reden. Tijdens controles werden 433 bestuurders betrapt met een glaasje te veel op, en 47 reden onder invloed van drugs.

Ook foutief parkeren blijft een probleem in Leuven: 21.110 bestuurders kregen een proces-verbaal. Hetzelfde lot ondergingen 566 automobilisten of passagiers omdat ze hun gordel niet droegen en 555 bestuurders omdat ze hun gsm gebruikten achter het stuur. Opvallend is het hoge aantal chauffeurs dat door het rood reed. Liefst 1.563 overtreders werden beboet.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u