Aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen

 Aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen

Uit de jaarcijfers van 2015 blijkt dat het aantal verkeersongevallen in Leuven blijft dalen. De Leuvense politie registreerde vorig jaar 1.630 verkeersongevallen. Dat zijn er 44 minder dan in 2014, een afname van 2,7 procent. De dalende trend zet zich voort: 320 ongevallen, of 16 procent, minder dan 5 jaar geleden. In dezelfde periode nam in Leuven het aantal voertuigen, studenten en bewoners fors toe.

"Ons verkeersbeleid draagt zeker bij tot het terugdringen van het aantal ongevallen. Controles van de snelheid en op alcohol en drugs achter het stuur blijven onze aandacht genieten, net als acties gericht op kwetsbare weggebruikers.", aldus de Leuvense politie. De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen blijven snelheid en alcohol. In 2015 flitste men 47.683 wagens omdat ze te snel reden. Tijdens controles werden 433 bestuurders betrapt met een glaasje te veel op, en 47 reden onder invloed van drugs.

Ook foutief parkeren blijft een probleem in Leuven: 21.110 bestuurders kregen een proces-verbaal. Hetzelfde lot ondergingen 566 automobilisten of passagiers omdat ze hun gordel niet droegen en 555 bestuurders omdat ze hun gsm gebruikten achter het stuur. Opvallend is het hoge aantal chauffeurs dat door het rood reed. Liefst 1.563 overtreders werden beboet.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u