Aantal te laat voorgereden voertuigen bij autokeuring daalt voor eerst in vijf jaar
Vrijdag 29 Mei 2015
In 2014 werden bij de autokeuringscentra in België 806.665 voertuigen laattijdig voorgereden voor een volledige keuring. Het gaat om een daling met 2,3 procent ten opzichte van 2013 (825.450 voertuigen) en de eerste echte daling sinds 2010, maar het cijfer blijft "onrustwekkend" hoog. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Het Brussels gewest scoort het slechtst, met ruim een op de vier wagens die te laat aangeboden worden voor keuring. Van de te laat voorgereden voertuigen, was meer dan 60 procent minder dan één maand te laat en ongeveer 8,5 procent meer dan zes maanden te laat.
In België werd vorig jaar 16,82 procent van de voertuigen te laat voorgereden voor de keuring. In het Vlaams gewest ging het om 15,02 procent, in het Waals gewest om 18,44 procent en in het Brussels gewest om 25,65 procent.
Het onrustwekkend fenomeen houdt volgens GOCA "een reëel risico in voor de verkeersveiligheid". "Bij gerichte politieacties wordt vastgesteld dat een belangrijk deel van deze voertuigen zware technische gebreken vertonen", klinkt het.
Sinds 1 januari 2010 is een getrapt systeem van toeslag in voege, dat rekening houdt met de tijdspanne voorafgaand aan het laattijdig voorrijden. Wanneer een voertuig na de geldigheidsperiode voorgereden wordt, wordt een bijkomende toeslag aangerekend die tot 27,30 euro kan oplopen. Daarenboven kan tijdens een politiecontrole een proces-verbaal opgesteld worden dat aanleiding geeft tot een boete. Vorts kan de verzekeraar de ongevalkosten, of de schadevergoeding aan derden, verhalen op de eigenaar van het voertuig zonder geldig keuringsbewijs.
BRUSSEL 27/05 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer