Aantal te laat voorgereden voertuigen bij autokeuring daalt voor eerst in vijf jaar

 Aantal te laat voorgereden voertuigen bij autokeuring daalt voor eerst in vijf jaar

In 2014 werden bij de autokeuringscentra in België 806.665 voertuigen laattijdig voorgereden voor een volledige keuring. Het gaat om een daling met 2,3 procent ten opzichte van 2013 (825.450 voertuigen) en de eerste echte daling sinds 2010, maar het cijfer blijft "onrustwekkend" hoog. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Het Brussels gewest scoort het slechtst, met ruim een op de vier wagens die te laat aangeboden worden voor keuring. Van de te laat voorgereden voertuigen, was meer dan 60 procent minder dan één maand te laat en ongeveer 8,5 procent meer dan zes maanden te laat.

In België werd vorig jaar 16,82 procent van de voertuigen te laat voorgereden voor de keuring. In het Vlaams gewest ging het om 15,02 procent, in het Waals gewest om 18,44 procent en in het Brussels gewest om 25,65 procent.

Het onrustwekkend fenomeen houdt volgens GOCA "een reëel risico in voor de verkeersveiligheid". "Bij gerichte politieacties wordt vastgesteld dat een belangrijk deel van deze voertuigen zware technische gebreken vertonen", klinkt het.

Sinds 1 januari 2010 is een getrapt systeem van toeslag in voege, dat rekening houdt met de tijdspanne voorafgaand aan het laattijdig voorrijden. Wanneer een voertuig na de geldigheidsperiode voorgereden wordt, wordt een bijkomende toeslag aangerekend die tot 27,30 euro kan oplopen. Daarenboven kan tijdens een politiecontrole een proces-verbaal opgesteld worden dat aanleiding geeft tot een boete. Vorts kan de verzekeraar de ongevalkosten, of de schadevergoeding aan derden, verhalen op de eigenaar van het voertuig zonder geldig keuringsbewijs.

BRUSSEL 27/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u