Aantal te laat voorgereden voertuigen bij autokeuring daalt voor eerst in vijf jaar
Vrijdag 29 Mei 2015

In 2014 werden bij de autokeuringscentra in België 806.665 voertuigen laattijdig voorgereden voor een volledige keuring. Het gaat om een daling met 2,3 procent ten opzichte van 2013 (825.450 voertuigen) en de eerste echte daling sinds 2010, maar het cijfer blijft "onrustwekkend" hoog. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Het Brussels gewest scoort het slechtst, met ruim een op de vier wagens die te laat aangeboden worden voor keuring. Van de te laat voorgereden voertuigen, was meer dan 60 procent minder dan één maand te laat en ongeveer 8,5 procent meer dan zes maanden te laat.
In België werd vorig jaar 16,82 procent van de voertuigen te laat voorgereden voor de keuring. In het Vlaams gewest ging het om 15,02 procent, in het Waals gewest om 18,44 procent en in het Brussels gewest om 25,65 procent.
Het onrustwekkend fenomeen houdt volgens GOCA "een reëel risico in voor de verkeersveiligheid". "Bij gerichte politieacties wordt vastgesteld dat een belangrijk deel van deze voertuigen zware technische gebreken vertonen", klinkt het.
Sinds 1 januari 2010 is een getrapt systeem van toeslag in voege, dat rekening houdt met de tijdspanne voorafgaand aan het laattijdig voorrijden. Wanneer een voertuig na de geldigheidsperiode voorgereden wordt, wordt een bijkomende toeslag aangerekend die tot 27,30 euro kan oplopen. Daarenboven kan tijdens een politiecontrole een proces-verbaal opgesteld worden dat aanleiding geeft tot een boete. Vorts kan de verzekeraar de ongevalkosten, of de schadevergoeding aan derden, verhalen op de eigenaar van het voertuig zonder geldig keuringsbewijs.
BRUSSEL 27/05 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer