7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

 7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

Ruim 7 op de 10 Vlamingen (76 procent) vinden dat wie iemand wil leren autorijden, eerst verplicht getest moet worden op zijn of haar kennis van de verkeersregels. Ongeveer 70 procent van de Vlamingen vindt ook een verplichte praktijktest een goed idee. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging die VAB liet uitvoeren bij 2.000 Belgen.

In Franstalig België is men minder bezig met deze problematiek. Daar wil slechts 64 procent van de ondervraagden een verplichte test van de verkeersregels en 58 procent een verplichte praktijktest. "Maar doordat de rijopleiding geregionaliseerd is, mag dit geen drempel zijn om in Vlaanderen de rijopleiding te verbeteren met het oog op minder dodelijke slachtoffers onder de jongeren.", aldus VAB.

Uit een enquête bij meer dan 450 jongeren (jonger dan 21 jaar) die niet slaagden voor het praktijkexamen autorijden, constateerde VAB dat belangrijke basistechnieken een probleem vormen voor 4 op de 10 van hen. Het gaat hier bijvoorbeeld om rem- en kijktechnieken. Eens aangeleerd, zijn deze volgens VAB-specialisten nadien nog heel moeilijk te corrigeren.

"Dit wijst in de eerste plaats op de zwakte van de basisopleiding.", aldus VAB. De automobilistenvereniging is al jaren voorstander van een trapsgewijze rijopleiding waarbij een professionele basisopleiding gevolgd wordt door veel oefenen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Zo'n gecombineerde opleiding kent verschillende fases en heeft minimaal één tussentijds evaluatiemoment. "In het buitenland heeft dit type van rijopleiding zijn nut al meermaals bewezen.", verklaart VAB, dat zich afvraagt "waarom Vlaanderen achterop blijft hinken, terwijl onze slechte ongevallenstatistieken de noodzaak beklemtonen van het upgraden van onze rijopleiding."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u