7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

 7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

Ruim 7 op de 10 Vlamingen (76 procent) vinden dat wie iemand wil leren autorijden, eerst verplicht getest moet worden op zijn of haar kennis van de verkeersregels. Ongeveer 70 procent van de Vlamingen vindt ook een verplichte praktijktest een goed idee. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging die VAB liet uitvoeren bij 2.000 Belgen.

In Franstalig België is men minder bezig met deze problematiek. Daar wil slechts 64 procent van de ondervraagden een verplichte test van de verkeersregels en 58 procent een verplichte praktijktest. "Maar doordat de rijopleiding geregionaliseerd is, mag dit geen drempel zijn om in Vlaanderen de rijopleiding te verbeteren met het oog op minder dodelijke slachtoffers onder de jongeren.", aldus VAB.

Uit een enquête bij meer dan 450 jongeren (jonger dan 21 jaar) die niet slaagden voor het praktijkexamen autorijden, constateerde VAB dat belangrijke basistechnieken een probleem vormen voor 4 op de 10 van hen. Het gaat hier bijvoorbeeld om rem- en kijktechnieken. Eens aangeleerd, zijn deze volgens VAB-specialisten nadien nog heel moeilijk te corrigeren.

"Dit wijst in de eerste plaats op de zwakte van de basisopleiding.", aldus VAB. De automobilistenvereniging is al jaren voorstander van een trapsgewijze rijopleiding waarbij een professionele basisopleiding gevolgd wordt door veel oefenen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Zo'n gecombineerde opleiding kent verschillende fases en heeft minimaal één tussentijds evaluatiemoment. "In het buitenland heeft dit type van rijopleiding zijn nut al meermaals bewezen.", verklaart VAB, dat zich afvraagt "waarom Vlaanderen achterop blijft hinken, terwijl onze slechte ongevallenstatistieken de noodzaak beklemtonen van het upgraden van onze rijopleiding."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u