7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

 7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

Ruim 7 op de 10 Vlamingen (76 procent) vinden dat wie iemand wil leren autorijden, eerst verplicht getest moet worden op zijn of haar kennis van de verkeersregels. Ongeveer 70 procent van de Vlamingen vindt ook een verplichte praktijktest een goed idee. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging die VAB liet uitvoeren bij 2.000 Belgen.

In Franstalig België is men minder bezig met deze problematiek. Daar wil slechts 64 procent van de ondervraagden een verplichte test van de verkeersregels en 58 procent een verplichte praktijktest. "Maar doordat de rijopleiding geregionaliseerd is, mag dit geen drempel zijn om in Vlaanderen de rijopleiding te verbeteren met het oog op minder dodelijke slachtoffers onder de jongeren.", aldus VAB.

Uit een enquête bij meer dan 450 jongeren (jonger dan 21 jaar) die niet slaagden voor het praktijkexamen autorijden, constateerde VAB dat belangrijke basistechnieken een probleem vormen voor 4 op de 10 van hen. Het gaat hier bijvoorbeeld om rem- en kijktechnieken. Eens aangeleerd, zijn deze volgens VAB-specialisten nadien nog heel moeilijk te corrigeren.

"Dit wijst in de eerste plaats op de zwakte van de basisopleiding.", aldus VAB. De automobilistenvereniging is al jaren voorstander van een trapsgewijze rijopleiding waarbij een professionele basisopleiding gevolgd wordt door veel oefenen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Zo'n gecombineerde opleiding kent verschillende fases en heeft minimaal één tussentijds evaluatiemoment. "In het buitenland heeft dit type van rijopleiding zijn nut al meermaals bewezen.", verklaart VAB, dat zich afvraagt "waarom Vlaanderen achterop blijft hinken, terwijl onze slechte ongevallenstatistieken de noodzaak beklemtonen van het upgraden van onze rijopleiding."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u