2.336 bestuurders zeggen foert tegen rijverbod

 2.336 bestuurders zeggen foert tegen rijverbod

Vorig jaar heeft de politie 2.336 bestuurders betrapt die eigenlijk niet meer achter het stuur mochten zitten omdat ze een rijverbod hadden. Dat zijn er een kwart meer dan het jaar ervoor, schrijft Het Nieuwsblad. Opvallend: wie een rijverbod krijgt, moet zijn rijbewijs zelf opsturen of binnenbrengen. Als dat niet gebeurt, houdt niemand hen tegen om weer achter het stuur te kruipen.

Wie tegenwoordig moet blazen bij een alcoholcontrole in het verkeer, moet in de meeste gevallen ook zijn rijbewijs en boorddocumenten laten zien. Als men toch achter het stuur zit terwijl men een rijverbod heeft, riskeert men een boete die kan oplopen tot 12.000 euro en een gevangenisstraf van minimaal drie maanden en maximaal een jaar. Maar die straf schrikt bestuurders niet af: vorig jaar werden er 2.336 achter het stuur betrapt, tegen 1.906 in 2013.

Opmerkelijk is dat een overtreder zelf zijn rijbewijs moet opsturen als een rechter het intrekt. Maar vaak gebeurt dan niet. Politierechters vragen daarom een databank met daarin alle gegevens van overtreders. Zo kunnen alle instanties te allen tijde zien wie wel of geen rijverbod heeft.

Ook het in beslag nemen van de wagen is geen evidentie, bijvoorbeeld als men met een leasevoertuig rijdt.

BRUSSEL 01/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u