2.336 bestuurders zeggen foert tegen rijverbod
Dinsdag 04 Augustus 2015

Vorig jaar heeft de politie 2.336 bestuurders betrapt die eigenlijk niet meer achter het stuur mochten zitten omdat ze een rijverbod hadden. Dat zijn er een kwart meer dan het jaar ervoor, schrijft Het Nieuwsblad. Opvallend: wie een rijverbod krijgt, moet zijn rijbewijs zelf opsturen of binnenbrengen. Als dat niet gebeurt, houdt niemand hen tegen om weer achter het stuur te kruipen.
Wie tegenwoordig moet blazen bij een alcoholcontrole in het verkeer, moet in de meeste gevallen ook zijn rijbewijs en boorddocumenten laten zien. Als men toch achter het stuur zit terwijl men een rijverbod heeft, riskeert men een boete die kan oplopen tot 12.000 euro en een gevangenisstraf van minimaal drie maanden en maximaal een jaar. Maar die straf schrikt bestuurders niet af: vorig jaar werden er 2.336 achter het stuur betrapt, tegen 1.906 in 2013.
Opmerkelijk is dat een overtreder zelf zijn rijbewijs moet opsturen als een rechter het intrekt. Maar vaak gebeurt dan niet. Politierechters vragen daarom een databank met daarin alle gegevens van overtreders. Zo kunnen alle instanties te allen tijde zien wie wel of geen rijverbod heeft.
Ook het in beslag nemen van de wagen is geen evidentie, bijvoorbeeld als men met een leasevoertuig rijdt.
BRUSSEL 01/08 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer