1 op 5 voetgangers negeert rood licht

 1 op 5 voetgangers negeert rood licht

Meer dan één voetganger op de vijf steekt over wanneer het verkeerslicht rood is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in 9 centrumsteden. En ook al daalde het aantal verkeersslachtoffers, het aandeel van voetgangers in de slachtofferstatistieken blijft stijgen, zegt het BIVV. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal voetgangers onder de verkeersdoden toe van 10,5 tot 13 procent.

Het BIVV onderzocht de materie en kwam tot de conclusie dat meer dan 1 op 5 (20,85 procent) voetgangers oversteekt als het verkeerslicht op rood staat. Een groot probleem voor de verkeersveiligheid, aldus de organisatie. "Zelfs wanneer in een specifieke situatie oversteken bij rood niet onmiddellijk tot een ongeval leidt, kan dit gedrag wel aanleiding geven tot een ongeval in een andere situatie. Bijvoorbeeld: een volwassene loopt door het rood in aanwezigheid van een kind. Het kind zal dit voorbeeld kopiëren op een ander moment." Een aantal factoren bepalen de beslissing van voetgangers om al dan niet door het rood over te steken, zoals de drukte van het verkeer, de aanwezigheid van andere voetgangers en de zichtbaarheid van de oversteekplaats. Het BIVV geeft tot slot de beleidsmakers de raad om te blijven sensibiliseren, voldoende aandacht te schenken aan slijtage van de wegmarkeringen en oversteekplaatsen met drukknoppen grondig te evalueren.

De gegevens werden verzameld eind 2014 tijdens in totaal 1.320 observatiemomenten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u