1 op 5 voetgangers negeert rood licht

 1 op 5 voetgangers negeert rood licht

Meer dan één voetganger op de vijf steekt over wanneer het verkeerslicht rood is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in 9 centrumsteden. En ook al daalde het aantal verkeersslachtoffers, het aandeel van voetgangers in de slachtofferstatistieken blijft stijgen, zegt het BIVV. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal voetgangers onder de verkeersdoden toe van 10,5 tot 13 procent.

Het BIVV onderzocht de materie en kwam tot de conclusie dat meer dan 1 op 5 (20,85 procent) voetgangers oversteekt als het verkeerslicht op rood staat. Een groot probleem voor de verkeersveiligheid, aldus de organisatie. "Zelfs wanneer in een specifieke situatie oversteken bij rood niet onmiddellijk tot een ongeval leidt, kan dit gedrag wel aanleiding geven tot een ongeval in een andere situatie. Bijvoorbeeld: een volwassene loopt door het rood in aanwezigheid van een kind. Het kind zal dit voorbeeld kopiëren op een ander moment." Een aantal factoren bepalen de beslissing van voetgangers om al dan niet door het rood over te steken, zoals de drukte van het verkeer, de aanwezigheid van andere voetgangers en de zichtbaarheid van de oversteekplaats. Het BIVV geeft tot slot de beleidsmakers de raad om te blijven sensibiliseren, voldoende aandacht te schenken aan slijtage van de wegmarkeringen en oversteekplaatsen met drukknoppen grondig te evalueren.

De gegevens werden verzameld eind 2014 tijdens in totaal 1.320 observatiemomenten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u