1 op 5 voetgangers negeert rood licht

 1 op 5 voetgangers negeert rood licht

Meer dan één voetganger op de vijf steekt over wanneer het verkeerslicht rood is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in 9 centrumsteden. En ook al daalde het aantal verkeersslachtoffers, het aandeel van voetgangers in de slachtofferstatistieken blijft stijgen, zegt het BIVV. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal voetgangers onder de verkeersdoden toe van 10,5 tot 13 procent.

Het BIVV onderzocht de materie en kwam tot de conclusie dat meer dan 1 op 5 (20,85 procent) voetgangers oversteekt als het verkeerslicht op rood staat. Een groot probleem voor de verkeersveiligheid, aldus de organisatie. "Zelfs wanneer in een specifieke situatie oversteken bij rood niet onmiddellijk tot een ongeval leidt, kan dit gedrag wel aanleiding geven tot een ongeval in een andere situatie. Bijvoorbeeld: een volwassene loopt door het rood in aanwezigheid van een kind. Het kind zal dit voorbeeld kopiëren op een ander moment." Een aantal factoren bepalen de beslissing van voetgangers om al dan niet door het rood over te steken, zoals de drukte van het verkeer, de aanwezigheid van andere voetgangers en de zichtbaarheid van de oversteekplaats. Het BIVV geeft tot slot de beleidsmakers de raad om te blijven sensibiliseren, voldoende aandacht te schenken aan slijtage van de wegmarkeringen en oversteekplaatsen met drukknoppen grondig te evalueren.

De gegevens werden verzameld eind 2014 tijdens in totaal 1.320 observatiemomenten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu