1 op 5 voetgangers negeert rood licht

 1 op 5 voetgangers negeert rood licht

Meer dan één voetganger op de vijf steekt over wanneer het verkeerslicht rood is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in 9 centrumsteden. En ook al daalde het aantal verkeersslachtoffers, het aandeel van voetgangers in de slachtofferstatistieken blijft stijgen, zegt het BIVV. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal voetgangers onder de verkeersdoden toe van 10,5 tot 13 procent.

Het BIVV onderzocht de materie en kwam tot de conclusie dat meer dan 1 op 5 (20,85 procent) voetgangers oversteekt als het verkeerslicht op rood staat. Een groot probleem voor de verkeersveiligheid, aldus de organisatie. "Zelfs wanneer in een specifieke situatie oversteken bij rood niet onmiddellijk tot een ongeval leidt, kan dit gedrag wel aanleiding geven tot een ongeval in een andere situatie. Bijvoorbeeld: een volwassene loopt door het rood in aanwezigheid van een kind. Het kind zal dit voorbeeld kopiëren op een ander moment." Een aantal factoren bepalen de beslissing van voetgangers om al dan niet door het rood over te steken, zoals de drukte van het verkeer, de aanwezigheid van andere voetgangers en de zichtbaarheid van de oversteekplaats. Het BIVV geeft tot slot de beleidsmakers de raad om te blijven sensibiliseren, voldoende aandacht te schenken aan slijtage van de wegmarkeringen en oversteekplaatsen met drukknoppen grondig te evalueren.

De gegevens werden verzameld eind 2014 tijdens in totaal 1.320 observatiemomenten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u