Mijn dagvaarding
1. Welke informatie vind ik terug op mijn dagvaarding?
Uw dagvaarding (of Pro Justitia) bevat een aantal belangrijke gegevens, waaronder het tijdstip en de datum waarop u bent gedagvaard, het adres van de rechtbank en de aanklacht tegen u (datum, plaats en gepleegde strafbare feiten).
2. Moet ik de gerechtskosten die vermeld op de brief met dagvaarding staan al betalen?
Nee, je hoeft ze nog niet te betalen. Zij worden na de terechtzitting automatisch aan het vonnis toegevoegd en maken deel uit van de "gerechtskosten".
3. Moet ik het attest van kennisname van de dagvaarding invullen en terugsturen?
U hoeft het attest van kennisname niet in te vullen. Het simpele feit dat de deurwaarder u de dagvaarding heeft overhandigd zal dienen om een bepaalde datum van kennisname te geven indien deze kennisgeving aan persoon, d.w.z. u, is gedaan.
Indien de dagvaarding niet persoonlijk aan u werd overhandigd, zal het voor u gemakkelijker zijn te rechtvaardigen dat u niet op de hoorzitting aanwezig was en zal dit in geval van beroep een zeker juridisch belang hebben.
4. Op welk uur komt mijn zaak voor op de politierechtbank?
De algemene regel is dat u moet verschijnen op het tijdstip dat op uw dagvaarding staat vermeld.
Elke rechtbank heeft echter zijn eigen werkwijze, vooral sinds COVID. Sommige werken met tijdsblokken, andere met vaste tijden. Uw advocaat zal u de bijzonderheden uitleggen van de rechtbank waarvoor u wordt gedagvaard.
Aangezien de politierechtbanken veel zaken behandelen, is het echter mogelijk dat de zitting langer duurt. Als u aanwezig bent, zorg dan voor voldoende tijd, geduld en begrip.
5. De verkeerde persoon staat op de dagvaarding vermeld. Wat betekent dit en wat moet er gebeuren?
Indien de verkeerde persoon op de dagvaarding is vermeld, moet de rechtbank daarvan ter terechtzitting in kennis worden gesteld. Het is van essentieel belang dat u dit met uw advocaat bespreekt wanneer u uw verdediging voorbereidt, aangezien de rechtbank op de hoogte moet worden gebracht van de identiteit van de persoon die de strafbare feiten heeft gepleegd (de advocaat kan u vragen een verklaring op eer - met de verplichte informatie waarin het Gerechtelijk Wetboek voorziet - voor die persoon op te stellen), indien mogelijk.