Rechten politieverhoor

Wanneer je een verdachte bent in een misdrijf, is er een grote kans dat de politie jou zal verhoren. Tijdens dit verhoor heb je uiteraard plichten, maar daar staan ook rechten tegenover die niet door iedereen even goed gekend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om voor het verhoor met jouw advocaat te overleggen. Een advocaat die trouwens het recht heeft om bij het verhoor aanwezig te zijn zodat alles volgens de regels verloopt.

Wanneer je verdacht wordt van het plegen van een misdrijf, zal de politie jou in principe steeds verhoren. Aangezien jouw verklaring een belangrijk onderdeel uitmaakt van het dossier, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van jouw rechten. Hierbij is de tussenkomst van een advocaat cruciaal.

Wanneer je wordt aangehouden voor een misdrijf waardoor je van jouw vrijheid wordt beroofd, wordt er automatisch een advocaat toegewezen op basis van de Salduz-wetgeving. Deze wetgeving trad in België in 2012 in werking. Hierdoor krijgen mensen die verdacht worden van een misdrijf en worden verhoord het recht om voorafgaand 30 minuten te overleggen met een advocaat vooraleer het verhoor start. De advocaat mag uiteraard ook aanwezig zijn tijdens het verhoor. Het verhoor mag tot slot ook éénmaal worden onderbroken voor een vertrouwelijk overleg van vijftien minuten.

Verder heb je nog andere rechten tijdens een verhoor. Zo heb je steeds het recht om te zwijgen. De politie kan uiteraard vragen stellen, maar je bent niet verplicht om hierop te antwoorden. Ook de vrijlating beloven als er bekentenissen worden afgelegd, is niet toegestaan. Een advocaat zal er steeds op toezien dat deze regels worden nageleefd en dat de rechten van de verdachte niet worden geschonden.

De toegevoegde waarde van een advocaat tijdens een verhoor valt dus niet te onderschatten. Contacteer ons en kijk hoe wij jou kunnen bijstaan. 

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies
Eugenie Van Der Meersch

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

close menu 1u