Commercieel contract
Wanneer is het aan te raden een commercieel contract op te stellen?
Het is sterk aanbevolen om een commercieel contract op te stellen in de volgende situaties:
-
Start van een nieuwe samenwerking: Om de voorwaarden van de overeenkomst tussen de partijen duidelijk vast te leggen.
-
Verkoop van goederen of diensten: Een duidelijk contract is essentieel om de verkoopvoorwaarden te definiëren.
-
Langdurige relaties: Wanneer een langdurige verbintenis nodig is, biedt een contract een solide juridische basis.
-
Wijziging van een bestaande overeenkomst: Wanneer voorwaarden of bepalingen moeten worden herzien of toegevoegd, maakt het opstellen van een nieuwe overeenkomst de wijzigingen formeel.
Welke informatie moet in een commercieel contract worden opgenomen?
Een commercieel contract moet duidelijk, nauwkeurig en gedetailleerd zijn. Het moet de volgende essentiële elementen bevatten om geldig en beschermend te zijn:
-
Identificatie van de partijen: Gegevens van de betrokken bedrijven, inclusief naam, adres, rechtsvorm en ondernemingsnummer.
-
Doel van het contract: Beschrijving van de geleverde goederen of diensten, de aard van de prestatie of transactie.
-
Financiële voorwaarden: Bedrag van de prijs, betalingsvoorwaarden, herzieningsvoorwaarden en boetes bij vertraging.
-
Duur van het contract: Vermelding van de duur van de overeenkomst, de start- en einddata, en de voorwaarden voor verlenging of beëindiging.
-
Specifieke clausules: Vertrouwelijkheid, non-concurrentie, intellectuele eigendom of andere specifieke bescherming afhankelijk van het type overeenkomst.
-
Geschillenregeling: Vermelding van de wijze van geschillenbeslechting, inclusief bevoegde rechtbank, toepasselijke wetgeving en de mogelijkheid van bemiddeling of arbitrage.
Neem contact met ons op
Actueel

Woensdag 08 December 2021
Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.
Lees meer