Waar vindt u lage-emissiezones in België?

 Waar vindt u lage-emissiezones in België?

Welke Belgische steden voerden al een lage-emissiezone in om vervuilende wagens uit de stadscentra te weren? Welke steden volgen in 2020 en 2021? Wie niet aan de euronorm voldoet en geen toelating koopt om de LEZ in te rijden, riskeert hoge boetes. Lees hier meer.

  • Welke stad voerde als eerste de LEZ in?
  • Waar komen er nog lage-emissiezones?
  • Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

De lage-emissiezones zijn een feit! Wie een oude vervuilende wagen heeft, wordt gestimuleerd om alternatieven te zoeken. Wie geen toelating koopt, riskeert boetes. Als u met een oldtimer in een lage-emissiezone wilt touren, kan dat wel aan een verlaagd tarief. Gelukkig maar, want aan het lijstje worden de komende jaren nog enkele steden toegevoegd.

 

Welke stad voerde als eerste de LEZ in?

Op 1 februari 2017 voerde Antwerpen als eerste Belgische stad een lage-emissiezone in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het betreft het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. In de eerste zes maanden werden wel meer overschrijdingen van het daggemiddelde fijnstof geregistreerd.

Deze metingen baseren zich echter op te weinig factoren en zijn volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) niet representatief. De boetes zijn dat wel. De eerste zes maanden maakte de LEZ de stadskas al 7 miljoen rijker.

Waar komen er nog lage-emissiezones?

Na Antwerpen maakte Brussel werk van een lage-emissiezone. Op 1 januari 2018 ging de LEZ er van kracht met 50 intelligente camera’s die controleren of u de stad binnenrijdt met een vervuilende wagen. De boetes liggen er wel hoger dan in Antwerpen waar u voor een eerste overtreding €350 betaalt.

In 2020 is Gent aan de beurt. Daar zal de lage-emissiezone samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Ook het centrum van Luik zou dan starten met de invoering. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

In Antwerpen heeft men ervoor geopteerd een waarschuwingsperiode van een maand in te lassen. Gedurende die periode kreeg u dus geen boetes voor inbreuken op de toegang van de LEZ. In Brussel zal u pas boetes krijgen vanaf 1 oktober 2018. Hoe de nieuwe steden op het lijstje zullen reageren, is nog af te wachten.

Maar net zoals elke stad beslist over waar en wanneer er een lage-emissiezone komt, bepaalt elke stad zelf welke boetes er gelden voor een overtreding.

 

Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boetes berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u