Vluchtmisdrijf

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

U begaat vluchtmisdrijf indien u bij een verkeersongeval de plaats van het ongeval verlaat opdat de nodige vaststellingen niet gedaan zouden kunnen worden.
 
Iemand die vluchtmisdrijf pleegt wil zich dus onttrekken aan de dienstige vaststellingen na de betrokkenheid in een ongeval.
 

De straffen voor het plegen van vluchtmisdrijf worden opgedeeld naargelang de soort schade er werd gemaakt.

1. Ongeval met materiële schade

  • Veroorzaakte het ongeval enkel stoffelijke of materiële schade, dan riskeert u een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro en eventueel ook een gevangenisstraf van minstens 15 dagen tot zes maanden (art.33 § 1 Wegverkeerswet 16.03.1968).
  • Bijkomend kan u veroordeeld worden tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar, dat bij verzwarende omstandigheden nog hoger oploopt.
  • Jonge bestuurders worden bij vluchtmisdrijf bovendien altijd bestraft met een rijverbod en moeten daarbovenop steeds een theoretische en/of praktische proef afleggen.

2. Ongeval met materiële en lichamelijke schade

  • Heeft het ongeval voor een ander slagen of verwondingen tot gevolg gehad, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie jaar en met een geldboete van 3200 euro tot 40 000 euro of met een van die straffen alleen en met het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of levenslang (art.33 §2, eerste lid, Wegverkeerswet 16.03.1968)
  • Heeft het ongeval voor een ander de dood tot gevolg gehad, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot vier jaar en met een geldboete van 3200 euro tot 40 000 euro of met een van die straffen alleen en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of levenslang. (art.33 §2, tweede lid, Wegverkeerswet 16.03.1968)
  • Het herstel van het recht tot sturen is afhankelijk van het slagen voor een theoretisch examen, het praktisch examen en het psychologisch onderzoek. 

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center        tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.

Laat uw boete, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen!

Vul onderstaande boeteformulier in en u ontvangt een accurate inschatting van de straf of boete die u mag verwachten voor uw verkeersovertreding. Wij maken gebruik van uw informatie (uiteraard), de expertise van onze advocaten en onze uitgebreide databank aan vonnissen uit het verleden om de mogelijk boete, duurtijd van het rijverbod of gevangenisstraf te berekenen.

Waarom hebben we welke gegevens nodig? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u extra informatie of toelichting bezorgen bij de berekening van de boete (bv. omstandigheden, uitzonderingen, etc). Onze advocaten bezorgen u deze telefonisch of via uw e-mailadres, geheel gratis.