Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

 Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

Hoe erg verschillen de boetetarieven van De Lijn en de politie onderling? IntoLaw legt uit wat u mag verwachten als u tram of bus hindert!

  • Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot het busverkeer?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Met de vakantie achter de rug neemt de drukte op de Belgische wegen weer toe. Een uitgelezen moment voor een nieuwe Week van de Mobiliteit. Tussen 16 en 22 september vinden verschillende initiatieven plaats die duurzaam verkeer promoten. De Autovrije Zondag en Car Free Day hoogdagen voor vervoersmaatschappij De Lijn, die ondertussen bevoegd is op zijn eigen boetes uit te schrijven

Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?

Controleurs van De Lijn zijn net als politieagenten bevoegd om bepaalde overtredingen van de wegcode vast te stellen. Het gaat om zogenaamde ‘uit de weg-boetes’, voor bestuurders die tram of bus hinderen. De Lijn is hierbij zowel rechter als partij en mag boetes uitschrijven én innen.

Wanneer u als bestuurder wordt geverbaliseerd door De Lijn betaalt u een boete van 107 euro, terwijl de politie voor dezelfde overtreding slechts 55 euro aanrekent. Meer dan 50% van deze boetes wordt uitgeschreven voor het parkeren op een halte. Wanneer deze overtreding een gevaar inhoudt voor de reizigers van De Lijn betreft het een overtreding van de tweede graad. Het is hierop dat De Lijn zijn tarieven baseert.

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot busverkeer?

Als bestuurder van een wagen loopt u het risico beboet te worden als u de wetgeving inzake bus- en tramverkeer niet respecteert. Wat busverkeer betreft, gelden er specifieke regels in verband met de busstrook. Hierop mag u niet parkeren en erop rijden is enkel toegestaan om voor te sorteren als u links of rechts wil afslaan.

Over een bushalte mag u wel rijden. U mag er zelfs even stilstaan om iemand te laten in- of uitstappen, maar er parkeren is verboden. Binnen de bebouwde kom dient u voorrang te verlenen als de richtingaanwijzer van de bus knippert om aan te geven dat hij de halte verlaat.

Wist u dat wanneer u een overtreding begaat in een gedeelde auto, u de boete altijd zelf moet betalen?

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Een tram kan zich verplaatsen via sporen in de rijbaan of op een bijzonder overrijdbare bedding. Deze laatste maakt geen deel uit van de rijbaan en u mag hier dus niet rijden, stilstaan of parkeren. U mag de bijzonder overrijdbare bedding wel dwarsen om zo uw woning, een parking of benzinestation te kunnen bereiken of om een hindernis te ontwijken.

Houd steeds in het achterhoofd dat een tram de normale verkeersregels niet hoeft te volgen en altijd voorrang heeft, ook op zwakke weggebruikers. Een trambestuurder moet enkel rekening houden met verkeerslichten of bevelen van bevoegde personen.

Heeft u nog vragen over de boetetarieven die gelden voor andere verkeersinbreuken? Of beging u een overtreding en heeft u nood aan advies? Neemt contact op met de experts van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u