Met de fiets naar Autovrije Zondag? Zo voorkomt u een boete!

 Met de fiets naar Autovrije Zondag? Zo voorkomt u een boete!

Wat zijn de verkeersregels die van toepassing zijn op fietsers en voetgangers? IntoLaw zorgt ervoor dat u geen boete krijgt tijdens Autovrije Zondag!

  • Welke plichten heb ik als fietser?
  • Aan welke technische eisen moet mijn fiets voldoen?
  • Welke boete kan ik als fietser krijgen?

Tussen 26 augustus en 23 september 2018 organiseren 47 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen opnieuw een Autovrije Zondag. De meerderheid doet dat op zondag 16 september, tijdens de Week van de Mobiliteit. Op dezelfde dag vindt eveneens het Autodeelsalon plaats. Als u van plan bent om met de fiets de stad in te trekken, voorkom dan een boete door rekening te houden met de regelgeving rond tram- en busverkeer.

Welke plichten heb ik als fietser?

Als fietser wordt u extra in bescherming genomen door de wet, maar dat wil niet zeggen dat u geen enkele verplichting hebt. Naast het correct naleven van de verkeerswetgeving dienen ook uw fiets en uw uitrusting steeds in orde te zijn. Maak altijd gebruik van aanwezige fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en respecteer de rechten van andere zwakke weggebruikers. Gebruik uw arm wanneer u van richting wil veranderen en steek tussen valavond en zonsopgang uw fietslicht aan.

Gaat u fietsen in groep, dan gelden vanaf 15 personen andere regels. U bent dan niet langer verplicht gebruik te maken van fietspaden en mag met twee naast elkaar rijden op de rijbaan op voorwaarde dat u gegroepeerd blijft. Vanaf 51 personen bent u verplicht minstens twee wegkapiteins en twee begeleidende wagens te laten meerijden.

Wist u dat wanneer u als fietser betrokken raakt bij een ongeval met een wagen, de bestuurder van de wagen altijd moet opdraaien voor de geleden schade ook als hij of zij niet in fout is?

Aan welke technische eisen moet mijn fiets voldoen?

Als u de openbare weg op wilt, dan moet uw fiets uitgerust zijn met volgende onderdelen:

  • Een bel
  • Goede remmen, voor- en achteraan
  • Een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan
  • Een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan
  • Reflectoren op de pedalen
  • Reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant

Voor kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes geldt een uitzondering. Zij dienen enkel voorzien te zijn van lichten en reflectoren wanneer u in het donker fietst.

Welke boete kan ik als fietser krijgen?

De boetes die u als fietser kan krijgen zijn onderverdeeld in drie categorieën.

  • Eisen aan de bestuurder
  • Eisen aan het voertuig/de fiets
  • Verkeersregels

De tarieven van fietsboetes variëren tussen 20 en 100 euro. Ook hier is zijn de zwaarste boetes weggelegd voor rijden onder invloed. Vanaf 0,22 promille mag u niet langer met uw fiets de weg op. Wist u trouwens dat u zelfs niet op uw fiets hoeft te zitten om een boete te krijgen? Ook wanneer u dronken over straat loopt en voor overlast zorgt, voorziet de wet een GAS-boete van 60 euro. Bij recidive kan dit bedrag zelfs oplopen tot 360 euro.

Heeft u nog vragen over uw rechten en plichten als fietser of beging u een overtreding met de fiets? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u