Wijziging verkeersboete

 Wijziging verkeersboete

Wijziging verkeersboetes

Sinds 1 maart 2013 zijn er heel wat wijzigingen van toepassing inzake verkeersinbreuken. Hieronder kan u een overzicht vinden omtrent de verschillende wijzigingen.

1. Wijzigingen inzake verkeersinbreuken betreffende het dragen van de veiligheidsgordel en het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes:

Het K.B. van 9 januari 2013(B.S. 31 januari 2013) tot wijziging van het K.B. van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer is vanaf 1 maart 2013(art 2.22°/1) van toepassing.

Dit brengt met zich mee dat bepaalde verkeersinbreuken strenger bestraft zullen worden. In het K.B. wordt er verwezen naar wijzigingen in het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van kinderzitjes. Bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van veiligheidsgordels verschuiven van de eerste naar de tweede graad. Terwijl er bij het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes een zware boete van derde graad wordt opgelegd.

2. Verkeersboetes onmiddellijke inningen met 10% duurder:

Bovendien was het zo dat verkeersboetes die onmiddellijk geïnd worden 10% duurder zouden worden vanaf 1 maart. Aangezien er een probleem opgetreden was in het toepassen van de nieuwe bedragen op de politiecomputers (ISLP-software) werd dit uitgesteld naar 2 april 2013. De nieuwe bedragen zijn op de politiecomputers geïnstalleerd en worden vanaf nu toegepast.
  • Voor verkeersovertredingen van de eerste graad wordt er nu 55 euro gerekend in plaats van 50 euro.
  • Verkeersovertredingen van de tweede graad lopen op tot 110 euro (voordien 100 euro).
  • Verkeersovertredingen van de derde graad zoals men nu ook voor het verkeerd gebruiken van een kinderzitje worden nu bestraft men een boete van 165 euro (voordien 150 euro). 
In onderstaande lijst kan u de verschillende inbreuken terugvinden met de aanpassing van de boetes die hierop van toepassing zijn.
  • Verkeersinbreuken van de eerste graad:
          - Het niet gebruiken van de richtingsaanwijzer
          - Fietsen zonder licht 
  • Verkeersinbreuken van de tweede graad:
          - bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van een veiligheidsgordel (veiligheidsgordel niet gebruiken) 
  • Verkeersinbreuken van de derde graad:
          - door het rood rijden
          - kinderzitje niet goed gebruiken 
 
Snelheidsovertredingen en andere verkeersinbreuken zullen in tegenstelling tot het voorafgaande geen wijziging ondergaan.


Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.


Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu