Wijziging verkeersboete

 Wijziging verkeersboete

Wijziging verkeersboetes

Sinds 1 maart 2013 zijn er heel wat wijzigingen van toepassing inzake verkeersinbreuken. Hieronder kan u een overzicht vinden omtrent de verschillende wijzigingen.

Wijzigingen inzake verkeersinbreuken betreffende het dragen van de veiligheidsgordel en het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes:

Het K.B. van 9 januari 2013(B.S. 31 januari 2013) tot wijziging van het K.B. van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer is vanaf 1 maart 2013(art 2.22°/1) van toepassing.

Dit brengt met zich mee dat bepaalde verkeersinbreuken strenger bestraft zullen worden. In het K.B. wordt er verwezen naar wijzigingen in het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van kinderzitjes. Bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van veiligheidsgordels verschuiven van de eerste naar de tweede graad. Terwijl er bij het verkeerdelijk gebruik van kinderzitjes een zware boete van derde graad wordt opgelegd.

Verkeersboetes onmiddellijke inningen met 10% duurder:
 
Bovendien was het zo dat verkeersboetes die onmiddellijk geïnd worden 10% duurder zouden worden vanaf 1 maart. Aangezien er een probleem opgetreden was in het toepassen van de nieuwe bedragen op de politiecomputers (ISLP-software) werd dit uitgesteld naar 2 april 2013. De nieuwe bedragen zijn op de politiecomputers geïnstalleerd en worden vanaf nu toegepast. 
 
  • Voor verkeersovertredingen van de eerste graad wordt er nu 55 euro gerekend in plaats van 50 euro.
  • Verkeersovertredingen van de tweede graad lopen op tot 110 euro (voordien 100 euro).
  • Verkeersovertredingen van de derde graad zoals men nu ook voor het verkeerd gebruiken van een kinderzitje worden nu bestraft men een boete van 165 euro (voordien 150 euro). 

In onderstaande lijst kan u de verschillende inbreuken terugvinden met de aanpassing van de boetes die hierop van toepassing zijn.

Verkeersinbreuken van de eerste graad:
 
- Het niet gebruiken van de richtingsaanwijzer
- Fietsen zonder licht 

Verkeersinbreuken van de tweede graad:
 
- bepaalde verkeersinbreuken rond het dragen van een veiligheidsgordel (veiligheidsgordel niet gebruiken) 

Verkeersinbreuken van de derde graad:
 
- door het rood rijden
- kinderzitje niet goed gebruiken 
Snelheidsovertredingen en andere verkeersinbreuken zullen in tegenstelling tot het voorafgaande geen wijziging ondergaan. 


Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.


Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u