Rechtspraak

 Rechtspraak

  • Hoe besluit men tot dronkenschap? 
          Om tot dronkenschap te besluiten moet vaststaan dat de eventueel door de verbalisanten vastgestelde symptomen wel degelijk aan alcoholverbruik en niet aan een andere oorzaak toe te schrijven zijn. (Rb. Gent (10e k.) 30 juni 2003, T. Vred. 2003, afl. 10, 453) 
 
          Dronken is degene die zich zodanig onder de invloed van alcoholische dranken bevindt dat hij de bestendige controle over zijn daden verloren heeft, zonder dat hij er noodzakelijker wijze het bewustzijn van verloren heeft. (Cass. 17 augustus 1978, Pas. 1979, I, 1259) 
 
  • Niet uitsluitend onder invloed van drank 
          De veroordeling wegens dronkenschap kan niet uitsluitend steunen op de loutere vermelding dat de betrokkene zich onder invloed van de drank bevond zonder vermelding van andere bijzonderheden in verband met zijn houding en zijn gedragingen. 
 
  • Van toepassing op enkel motorvoertuigen? 
          Hij die in staat van dronkenschap een handkar op de openbare weg voortduwt, valt onder de toepassing van art. 35 (Cass. 19 juni 1967, Pas. 1967, I, 928) 
 

Raadpleeg onze database met uitspraken en vonissen!

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. U kan deze hier ontdekken.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.


Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu