Rechtspraak

 Rechtspraak

  • Hoe besluit men tot dronkenschap? 
          Om tot dronkenschap te besluiten moet vaststaan dat de eventueel door de verbalisanten vastgestelde symptomen wel degelijk aan alcoholverbruik en niet aan een andere oorzaak toe te schrijven zijn. (Rb. Gent (10e k.) 30 juni 2003, T. Vred. 2003, afl. 10, 453) 
 
          Dronken is degene die zich zodanig onder de invloed van alcoholische dranken bevindt dat hij de bestendige controle over zijn daden verloren heeft, zonder dat hij er noodzakelijker wijze het bewustzijn van verloren heeft. (Cass. 17 augustus 1978, Pas. 1979, I, 1259) 
 
  • Niet uitsluitend onder invloed van drank 
          De veroordeling wegens dronkenschap kan niet uitsluitend steunen op de loutere vermelding dat de betrokkene zich onder invloed van de drank bevond zonder vermelding van andere bijzonderheden in verband met zijn houding en zijn gedragingen. 
 
  • Van toepassing op enkel motorvoertuigen? 
          Hij die in staat van dronkenschap een handkar op de openbare weg voortduwt, valt onder de toepassing van art. 35 (Cass. 19 juni 1967, Pas. 1967, I, 928) 
 

Raadpleeg onze database met uitspraken en vonissen!

Indien u een verkeersinbreuk pleegde en hiervoor werd gedagvaard wenst u dan ook graag meer concreet te weten wat u kan verwachten als straf. Wij hebben dan ook gedurende jaren vonnissen verzameld van de diverse politierechtbanken en dit in volledig Vlaanderen en Brussel. U kan deze hier ontdekken.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen en we zullen u binnen 24h contacteren (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.


Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u