Medische aansprakelijkheid

 Medische aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid is het juridisch begrip voor verantwoordelijkheid:

  • Iemand wordt aansprakelijk gehouden wanneer hij of zij aan de door de wet voorgeschreven voorwaarden voor een aansprakelijkheid voldoet.
  • Iemand kan zich ook verantwoordelijk voelen voor iets of iemand zonder dat dit juridische gevolgen dient te hebben.

In de relatie tussen patiënt en arts zal er sprake zijn van een medische fout wanneer de arts (zorgverlener) aansprakelijk is voor fouten bij de behandeling en de patiënt hierdoor schade heeft geleden. 

Aansprakelijkheid -en dus een medische fout- kan worden weerhouden wanneer de zorgverlener niet die zorg heeft aan de dag gelegd “die van een soortgelijk arts, geplaatst in dezelfde omstandigheden kan worden verwacht”.

Maar, meestal is de relatie niet beperkt tot patiënt en arts. Bij een behandeling in (bvb.) een ziekenhuis zullen verschillende artsen samen optreden of kan het zijn dat uw arts wordt bijgestaan door één of meerdere hulppersonen. Dit maakt dat bij de zoektocht naar de medische aansprakelijkheid rekening moet worden gehouden met een complex geheel van verschillende (rechts)regels. De relatie tot uw zorgverstrekker kan contractueel of buitencontractueel van aard zijn. Wij gaan na op welke manier u uw arts, geneesheer, zorgverstrekker, dan wel zorginstelling voor de geleden schade kan aanspreken. 

In sommige gevallen bent u het slachtoffer van een medisch ongeval zonder dat er enige aansprakelijkheid van de zorgverstrekker of de zorginstelling kan worden weerhouden. In dit geval is er sprake van een complicatie ten gevolge van uw  behandeling en kan u zich wenden tot het Fonds voor de Medische Ongevallen.


Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu