Medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (Geen bewijs van medische fout)

 Medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (Geen bewijs van medische fout)

Als u een schadevergoeding claimt wegens een medische fout, moet u erin slagen een fout, schade en het oorzakelijk verband tussen beide te bewijzen.

Dit bewijs is echter niet eenvoudig. Indien de schade het gevolg is van een niet-bewezen fout, bekomt u  gewoonweg geen vergoeding. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat er helemaal geen sprake is van een fout van de zorgverstrekker. Het komt namelijk frequent voor dat er sprake is van een therapeutisch ongeval waarbij de zorgverstrekker helemaal geen fout kan worden verweten. Het ongeval maakt een inherent risico uit van het medisch handelen. Bovendien ontstaan ook heel vaak complicaties naar aanleiding van medische behandelingen, waarvoor niemand verantwoordelijk kan worden gesteld.

Tot 2010 werd u in zo’n gevallen aldus niet vergoed indien het ongeval het gevolg was van een niet-bewezen fout, een niet-foutieve vergissing of een complicatie.

De wet van 31 maart 2010 richtte echter een nieuwe federale instelling op: het Fonds voor Medische Ongevallen.


Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u