Medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (Geen bewijs van medische fout)

 Medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (Geen bewijs van medische fout)

Als u een schadevergoeding claimt wegens een medische fout, moet u erin slagen een fout, schade en het oorzakelijk verband tussen beide te bewijzen.

Dit bewijs is echter niet eenvoudig. Indien de schade het gevolg is van een niet-bewezen fout, bekomt u  gewoonweg geen vergoeding. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat er helemaal geen sprake is van een fout van de zorgverstrekker. Het komt namelijk frequent voor dat er sprake is van een therapeutisch ongeval waarbij de zorgverstrekker helemaal geen fout kan worden verweten. Het ongeval maakt een inherent risico uit van het medisch handelen. Bovendien ontstaan ook heel vaak complicaties naar aanleiding van medische behandelingen, waarvoor niemand verantwoordelijk kan worden gesteld.

Tot 2010 werd u in zo’n gevallen aldus niet vergoed indien het ongeval het gevolg was van een niet-bewezen fout, een niet-foutieve vergissing of een complicatie.

De wet van 31 maart 2010 richtte echter een nieuwe federale instelling op: het Fonds voor Medische Ongevallen.


Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu