Gsm achter het stuur?

 Gsm achter het stuur?

Gebruikt u soms uw gsm achter het stuur? Wil u de boete aanvechten? Ontdek de cijfers en gevolgen met IntoLaw.

·      Wie gebruikt het meest de gsm achter het stuur?

·      Wanneer mag ik mijn gsm wel gebruiken in de auto?

·      Welke straffen staan er op gsm-gebruik tijdens het rijden?

·      Welke alternatieven zijn er?

 

U kent het wel. Er staat een lange file en u wil gewoon even laten weten dat u later thuis zal zijn. Maar mag dat wel? Hoe hoog zijn de straffen op gsm-gebruik achter het stuur? Kan u de boete aanvechten? IntoLaw houdt u op de hoogte.

 

Wie gebruikt het meest de gsm achter het stuur?

De grootste gsm-gebruikers op de weg zijn personenwagens. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle boetes die in 2016 werden uitgeschreven. Dat zijn er iets meer dan 58.000.

 Op de tweede plaats staan chauffeurs van bestelwagens met ongeveer een kwart van het totale aantal. Iets meer dan 7.000 boetes gingen naar vrachtwagenchauffeurs, 425 naar buschauffeurs.

Zelfs 836 fietsers vlogen op de bon voor gsm-gebruik. Al die boetes zijn in totaal goed voor zo’n 108.500 verkeersovertredingen. Die cijfers liggen in dezelfde lijn van 2015, en ook 2017 lijkt niet anders te worden.


Wanneer mag ik mijn gsm wel gebruiken in de auto?

Onder specifieke omstandigheden mag u wel sms’en of bellen in de auto. Die komen echter niet vaak voor. Het gaat dan om auto’s die vrijwillig stilstaan, zoals bij laden en lossen.

Wanneer mag sms’en of bellen niet? Bij onvrijwillige stilstand. Dat betekent dat stilstand in de file of voor een rood licht geen goede momenten zijn om een berichtje te sturen.

U kan de boete aanvechten wanneer u zelf vindt dat er sprake is van vrijwillige stilstand, maar de politierechtbank kiest meestal de kant van de ordehandhaver die de boete uitschreef. Er wordt vertrouwd op hun oordeel.

 

Welke straffen staan er op gsm-gebruik tijdens het rijden?

De straffen voor gsm-gebruik zijn uiteenlopend. Dat kan gaan van een onmiddellijke inning van €110 tot een minnelijke schikking van €120. Wordt die boete niet betaald? Dan komt de zaak voor de politierechter. Die kan dan overgaan tot bedragen tussen de €120 en €1.500, in extreme gevallen gecombineerd met rijverbod. In geval van recidive kunnen die bedragen verdubbelen. Liever meteen betalen, dan de boete aanvechten dus.

 

Welke alternatieven zijn er?

Wanneer u kiest voor een handsfree kit in de auto bent u wel helemaal in orde. Zolang de gsm tenminste niet in uw hand ligt en het gesprek u niet afleidt tijdens het rijden. Er zijn ook andere alternatieven, zoals de SafeDrivePod die de signalen op uw gsm blokkeert. Daarnaast kan u ook gewoon zelf voorzorgen nemen tegen gsm-gebruik. Zo vermijdt u gevolgen, in plaats van te moeten een boete aanvechten.

 

Stuurde u toch een sms tijdens het rijden? Kreeg u toch een boete voor rechtmatig gsm-gebruik? U kan uw boete aanvechten en andere juridische verkeersbijstand krijgen door meteen contact op te nemen met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u