Wat riskeert u?

Artikel 33 van de Wegverkeerswet gaat over het vluchtmisdrijf. Wanneer u de plaats van een ongeval verlaat en zo de nodige vaststellingen niet kunnen worden gedaan, pleegt u vluchtmisdrijf. U zal in elk geval worden gedagvaard.

Volgens artikel 33 gaat het om:

“1° elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest,

2° hij die wetend dat hij zelf oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest,

de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.”

De straffen voor het plegen van vluchtmisdrijf na een ongeval verschillen sterk naargelang de schade die er is.

 

Vluchtmisdrijf na ongeval met stoffelijke/materiële schade

  • Na vluchtmisdrijf bij een ongeval dat enkel stoffelijke of materiële schade veroorzaakte, riskeert u een geldboete van 200 tot 2000 euro maal opdeciemen. Daarnaast riskeert u ook een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden. Het hangt af van de omstandigheden of de rechter deze uitspreekt of niet.

  • Bovenop de boete en eventuele gevangenisstraf kan u voor vluchtmisdrijf ook een rijverbod als sanctie krijgen. De wet voorziet in een termijn van 8 dagen tot 5 jaar. Bij verzwarende omstandigheden kan die termijn nog hoger oplopen.

  • Jonge bestuurders krijgen in elk geval een rijverbod bij vluchtmisdrijf. Daarenboven moeten ze ook een theoretische en praktische proef afleggen om het rijbewijs terug te krijgen

 

Vluchtmisdrijf na ongeval met materiële en lichamelijke schade

Als er naast materiële schade ook lichamelijke schade bij derden is, wordt gecategoriseerd als slagen en verwondingen (art. 33 §2 Wegverkeerswet).

  • Is er lichamelijke schade zonder de de dood tot gevolg, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 jaar en een geldboete van 400 tot 5000 euro (maal opdeciemen), of een van die straffen alleen en een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of levenslang.

  • Als er een dode te betreuren valt bij het ongeval, wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 4 jaar en een geldboete van 400 tot 5000 euro (maal opdeciemen), of een van die straffen alleen en een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of levenslang.

  • Om uw rijbewijs terug te krijgen moet u slagen voor herstelonderzoeken, bestaande uit een theoretisch examen, praktisch examen en psychologische tests.

 

Wat bij een herhaling van vluchtmisdrijf?

Wie binnen de drie jaar na een veroordeling wegens vluchtmisdrijf opnieuw vluchtmisdrijf pleegt, al dan niet met materiële en of lichamelijke schade, mag zich aan een strenge straf verwachten (art. 33 §2 Wegverkeerswet). De tarieven voor de geldboete worden verdubbeld en de gevangenisstraf bedraagt 1 maand tot 4 jaar. Bij een tweede herhaling verdubbelen de boetetarieven nog eens, en mag u zich aan een maximale gevangenisstraf van 8 jaar verwachten.

Hebt u nog bijkomende vragen over de gevolgen van vluchtmisdrijf of wenst u gebruik te maken van de expertise van de IntoLaw-advocaten in de rechtbank? Aarzel dan niet om ons te contacteren via mail, telefoon, WhatsApp, het contactformulier of de chatfunctie.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u